RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Struka tvrdi: Mandžo je postavio nove standarde napadačima

Napisano 03.06.2013. 14:57
Struka tvrdi: Mandžo je postavio nove standarde napadačima

We just can't get enough (Jednostavno se ne možemo zasititi), pisalo je na jednom od transparenata Bayernovih navijača u Berlinu na finalu kupa. Ovo je sezona zbrajanja trofeja. Kako njima, tako i Mariju Mandžukiću.

To je nedostajalo Bayernu

Prvi, onaj njemačkog Superkupa, došao je još u kolovozu. Uz Mandžin pogodak u šestoj minuti debija. Drugi, ligaški, osiguran je početkom travnja. Da bi u ludom tjednu jedna luda sezona dobila završnicu osvajanjem Lige prvaka i Njemačkoga kupa (pobjedom 3:2 nad Stuttgartom). Mandžo se u međuvremenu prometnuo u junaka, u igrača koji je izbacio Gomeza iz prvih 11 i predstavio novu vrstu napadača. Redovito zabija golove, ali igri momčadi daje i ogroman doprinos obrambeno, pritiskom na suparničke braniče.

– Mandžukić donosi tu energiju, snagu i mirnoću i najzaslužniji je za transformaciju Bayerna koji postavlja nove standarde u europskom nogometu. To su igrači budućnosti – opisao ga je Igor Štimac nakon trijumfa na Wembleyu, a njegov pomoćnik Alen Bokšić dodao je:

– Sigurno je u svjetskom vrhu napadača. Ali bez obzira na to što se stalno govori o njegovu obrambenom doprinosu, oduševljava me njegova napadačka igra, kako sudjeluje, surađuje, razigrava... Prijašnjih smo sezona govorili da je Bayern sjajan, ali da mu nešto nedostaje. Nedostajao mu je Mandžo...

Njegov doprinos igri i presing posebno su se počeli naglašavati nakon briljantne pobjede Bilićeve Hrvatske nad Turskom 3:0. I potom u Bayernu. A provlači se i teza da mu je tek Heynckes pronašao idealnu poziciju usamljene špice. U Dinamu, reprezentaciji i Wolfsburgu bio je ili jedan od dvojice napadača ili iza jedine špice.

Nadopunjuje se s Müllerom

– Jedan je od najmodernijih napadača, radi za momčad, zabija golove, daje tonus momčadi, moderan je igrač, jedna od boljih špica na svijetu. U velikom se klubu prilagodio sustavu, dok su se ovdje svi prilagodili njemu jer su računali da će dobro zaraditi od Mandžine prodaje – govori Robert Prosinečki, koji ga je vodio u reprezentaciji, te dodaje:

– Uvijek nam je davao tu dimenziju presinga, što mu je glavna snaga, uz to što postiže golove, te skok-igra, brzina, znanje, to što igra za momčad... Oni razvikaniji, Balotelli, Ibrahimović, Gomez..., igraju drugačije.

Branko Ivanković vodio je Mandžu u Dinamu.

– Takve napadače, koji su prva linija obrane i zabijaju, jaki su jedan na jednoga, moćni, stvaraju tzv. višak i, što je nama trenerima posebno važno, znaju igrati, teško je pronaći. Pokazivao je on to i tada, a sad je eksplodirao – govori Ivanković, koji je u intervjuu za tjednik Max naglasio da je i pri Mandžinu dolasku u Dinamo smatrao Marija boljim od Benzeme!

– U reprezentaciji je sjajno radio taj famozni presing, još kod Bilića, ali i kod mene. Pa sjetite se kako su on i Tadić uništili Ajaxovu obranu. Njihova je glavna kvaliteta pas-igra, a nisu mogli iznijeti loptu! I tada je pokazao da to može, ali nekad je to radio bolje, nekad lošije. Sad je sazrio. Kod mene je igrao centarfora ili iza špice. U Bayernu ima sjajna krila Robbena i Riberyja, a dobro se nadopunjuje s Müllerom – smatra Ivanković, koji ga je na kraju i usporedio s ostalim svjetskim napadačima:

– Nema puno reprezentacija na svijetu napadača takve kvalitete: od Španjolca Torresa je bolji, od Nijemaca Gomeza i Klosea također, Balotelli koliko donese koristi toliko donese i štete, za Ibrahimovića je pitanje koliko je timski igrač u odnosu na Mandžu...

Vecernji.ba 


Nema komentara

Anketa

Ustavi