RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Albanci na jugu Srbije traže što i Srbi na sjeveru Kosova

Napisano 10.03.2013. 12:01
Albanci na jugu Srbije traže što i Srbi na sjeveru Kosova

Albanci sa juga Srbije će iz Preševa uputiti zahtjev Vladi u Beogradu, da se po uzoru na sjever Kosova, u Srbiji, na jugu uz granicu s Kosovom formira zajednica albanskih općina, zaključak je današnje skupštine Albanaca zastupnika Preševske doline koje je "od danas tijelo koje će Albance s juga predstavljati pred domaćim i međunarodnim političkim subjektima", javljaju mediji u Srbiji.  Oni su, kažu, ostali pri svom ranijem političkom stavu prema kojemu, "u političko-institucionalnom smislu, trebaju imati najmanje onoliko koliko imaju Srbi na sjeveru Kosova".

U dokumentu nazvanom "Urgentne mjere za rješavanje problema Albanaca Preševske doline" traži se rješavanje sigurnosnih, ekonomskih pitanja, pitanja uporabe jezika, pravopisa i simbola, decentralizacija sudstva, pitanje obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite. Vođa Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiju objasnio je kako su događaji nametnuli ovakav scenarij, aludirajući na iste takve zahtjeve Srba na Kosovu.

- Skupština je tu, a mi sada čekamo daljnji razvoj događaja. Sasvim je normalno da sve oblike vlasti, koje dobije zajednica općina na sjeveru Kosova, da će dobiti i Skupština Albanaca Preševske doline. Mi ne tražimo ni više ni manje od toga - rekao je Zuljfiju. Sjednica Skupštine zastupnika Albanaca Preševske doline, kako glasi puno ime ovog najvišeg političkog tijela Albanca, a koje čini 74 zastupnika Albanaca u Skupštinama Bujanovca, Preševa i Medveđe, najavljena je jučer iznenada, podsjećaju mediji u Srbiji.

(VL)


Nema komentara

Anketa

Ustavi