RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Danas presuda Stanišiću i Simatoviću za zločine u Hrvatskoj i BiH

Napisano 30.05.2013. 09:17
Danas presuda Stanišiću i Simatoviću za zločine u Hrvatskoj i BiH

Stanišić i Simatović se terete za usmjeravanje, organiziranje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i financiranje jedinica državne sigurnosti Srbije koje su ubijale, progonile i deportirale civile Hrvate, bosanske Muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991.do 1995. godine.

DEN HAAG - Haški tribunal izreći će danas presudu bivšem šefu Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću-Frenkiju, optuženim za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH u razdoblju od 1991. do 1995. godine. Stanišića (62) i Simatovića (62) optužnica tereti za progon, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila.Ta kaznena djela u optužnici su kvalificirana kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Stanišić i Simatović se terete za usmjeravanje, organiziranje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i financiranje jedinica državne sigurnosti Srbije koje su ubijale, progonile i deportirale civile Hrvate, bosanske Muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991.do 1995. godine. Tužiteljstvo tvrdi da su njih dvojica sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), koji je imao za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine Hrvata, bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata s velikih područja ove dvije zemlje.

Stanišić i Simatović se terete da su planirali, naredili, izvršili ili na druge načine pomagali i podržavali te zločine. Prema optužnici, optuženi su pomogli uspostavljanje centara u kojima su dobrovoljci i regruti obučavani i kasnije raspoređivani u specijalne jedinice Službe državne sigurnosti Srbije na lokacije u Hrvatskoj. Te specijalne jedinice su uključivale, pored ostalih, Crvene beretke, Škorpione, Arkanove Tigrove, "Martićevu policiju", policiju takozvane Srpske Autonomne Oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem (SAO SBZS), Jedinice za specijalne operacije (JSO) i Jedinice za antiteroristička djelovanja (JATD).

Stanišić i Simatović se terete za progone, ubojstvo, deportaciju i prisilno premještanje. Ove optužbe se odnose na zločine počinjene u SAO Krajini i SAO Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu, kao i općinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most i Zvornik u BiH. Takođe se terete za ubojstvo šest zatvorenika zarobljenih nakon pada Srebrenice, koje su počinili i video zapisom zabilježili pripadnici specijalne jedinice Škorpioni.

Prvobitna optužnica protiv Stanišića i Simatovića podignuta je 1. svibnja 2003. godine. Obojicu optuženih su srpske vlasti uhitile 13. ožujka 2003. godine.

Simatović je prebačen u pritvor MKSJ-a 30. svibnja 2003, a Stanišić 11. lipnja 2003. godine. Obojica su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj točki optužnice tijekom prvih stupanja pred sud koja su održana 2. lipnja 2003, odnosno 13. lipnja 2003.

Početak suđenja je prvobitno zakazan za 28. veljače 2008. Međutim, zbog zdravstvenog stanja Jovice Stanišića početak suđenja je odlagan u više navrata. Suđenje je ponovo počelo 9. lipnja 2009. godine. Tužiteljstvo je završilo izvođenje svojih dokaza 5. travnja 2011. nakon što je pozvalo 62 svjedoka. Obrana je počela izvođenje svojih dokaza 15. lipnja 2011, i službeno završila 17. rujna 2012. godine. Stanišićeva obrana je pozvala 19 svjedoka, dok je njih 14 svjedočilo u Simatovićevu obranu. Iznošenje završnih riječi je održano od 29. do 31. siječnja 2013.

Početak izricanja presude je danas u 16 sati.

Dnevno.ba 


Nema komentara

Anketa

Ustavi