RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dewinter: Belgija ne postoji, treba joj pomoći da umre

Napisano 24.10.2010. 11:41

Lider flamanske desničarske stranke "Vlaams Belang" Filip Dewinter izjasnio se, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", za podjelu Belgije, a za islam je rekao da je najveći neprijatelj europskog načina života.

"Belgija ne postoji, to je umjetna zemlja. Ne postoji nikakva belgijska nacionalnost ili identitet. Flamanci i Valonci nemaju ništa zajedničko, ni ekonomiju, ni jezik, ni kulturu. Dva dijela zemlje biraju čak različito - Valonci socijaliste, a Flamanci liberalne i desničarske stranke", rekao je Devinter.

"Uistinu, postoji samo jedan Belgijanac, a to je kralj. On pokušava spasiti svoj posao time što uvijek pronalazi nove posrednike, koji koalicijske pregovore trebaju sačuvati od propasti", dodao je on.

"Ja sam separatista. Za mene se ne postavlja pitanje hoće li Flandrija postati nezavisna, već samo kada će do toga konačno doći. Stranke koje sudjeluju u pregovorima pokušavaju još uvijek  smrtno bolesnog pacijenta Belgiju održati u životu. Međutim, kada je netko tako bolestan kao ova zemlja, pomaže samo još pomoć pri smrti", kazao je Devinter.

"Za 'Vlaams Belang' je jasno - jedini pregovori koje želimo voditi s Valoncima, jesu oni o podjeli zemlje. To bi se moglo riješiti za 48 sati", dodao je on.

Kada je riječ o tome kome bi trebao pripasti Bruxelles u slučaju podjele, Dewinter je istakao da u tom gradu dominira francuski jezik i da svega oko 15 posto stanovništva govori flamanski jezik.

"Međutim, stanovnici Bruxellesa koji govore francuski su većim dijelom Flamanci i ne žele u Valoniju. A zašto bi? Valonija je Albanija zapadne Europe. To je posljednja jednostranačka socijalistička država", kazao je on.

Prema njegovim riječima, ekonomija Valonije je "katastrofalna".

"Svake godine oko 400 milijuna eura ide od Flandrije ka Valoniji, zato što taj dio ne bi mogao drugačije preživjeti. Valonci slijede ekonomski princip čekanja dok pare ne dođu iz Flandrije. Stopa nezaposlenosti u Valoniji je duplo veća nego na sjeveru. Inače, Bruxelles je okružen flamanskom teritorijom", rekao je Dewinter.

Kada je riječ o islamu, on ga je ocijenio kao "najvećeg neprijatelja europskom načinu življenja".

"Njegove pristalice su svuda i vode sveti rat protiv naše kulture, i to ne vojno, već na kulturnoj, demografskoj i političkoj razini. Europa je u povijesti uvijek bila smrtni neprijatelj islama i imigracija je najmoćnije oružje Islama. Ali naša kultura je daleko nadmoćnija od islamske i zbog toga je moramo braniti", rekao je Devinter.

Prema njegovim riječima, tko u Europi živi po osnovama islama ne može biti građanin Europe.

dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi