RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Die Presse: Gavrlio Princip najvažniji čovjek 20. stoljeća

Napisano 05.01.2014. 23:20
Die Presse: Gavrlio Princip najvažniji čovjek 20. stoljeća

Neosporno je da je Europa prije rata bila opasno mjesto, puna nepromišljenih i agresivnih političkih manevara, ocjenjuje bečki dnevnik ''Die Presse'' koji je nedjeljno izdanje posvetio Prvom svjetskom ratu.

Tko je bio najvažniji čovjek 20. stoljeća -Einstein, Hitler, Staljin, Gorbačov, pita list, ujedno iznoseći tezu da bi to mogao biti ''mladi bosanski Srbin sa nesretnim djetinjstvom, koji je 1914. slučajno dospio u okruženje srpskih nacionalista'' - Gavrilo Princip.

Princip se, kako ističe dnevnik, nizom slučajnosti našao sa oružjem u ruci na pravom mjestu u pravo vrijeme, kada je austro-ugarski prijestolonasljednik posjetio Sarajevo.

Na dan atentata je Europa bila mirni kontinent, a samo 37 dana kasnije počeo je rat koji je odnio 20 milijuna života, podsjeća “Die Presse”, ukazujući da je uništio četiri monarhije i ostavio za sobom vakuum vlasti u u kojem su nacionalsocijalizam u Njemačkoj i boljševizam u Rusiji mogli širit.

Zločini 20. stoljeća u ovome imaju izvor, a iz prve katastrofe stoljeća su usljedile daljnje katastrofe sve do ratova na prostoru bivše Jugoslavije i geopolitički nestabilnog regije Bliskog i Srednjeg istoka, navodi list, dodajući da bez Principa ne bi bilo Lenjinizma, Staljinizma, Hitlera, Holokausta, ni Hladnog rata.

Istovremeno, 'Die Presse'' postavlja pitanje može li pojedinac takvu lančanu reakciju pokrenuti, koja je imala za posljedicu 80 milijuna mrtvih.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi