RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dijaspora - Održan treći festival hrvatskog folklora u Švicarskoj

Napisano 04.02.2012. 11:57

Tisuću posjetitelja u švicarskoj Simplonhali

Dijaspora - Održan treći festival hrvatskog folklora u Švicarskoj

■ Festival za očuvanje hrvatske tradicije uspješno zaživio
■ Ideja o festivalu potekla je od fra Vlade Ereša koji je ujedno voditelj HKM Lausanne-Wallis

U Brigu, kanton Walis održan je treći festival hrvatskih folklornih skupina koje djeluju u Švicarskoj. Na ovom festivalu nastupilo je osam folklornih skupina s oko 300 izvođača. Organizator ovoga vrijednog festivala za očuvanje hrvatske folklorne tradicije je HKM Lausanne-Wallis koju vodi agilni fra Vlado Ereš. I ako je ovo tek treći festival, s pravom se može reći da je veoma lijepo prihvaćen od Hrvata koji žive i rade u Švicarskoj.

Oduševljenje publike

To pokazuje i preko 1.000 razdraganih posjetitelja koji su se te večeri okupili prelijepoj Simplonhali, a koju su došli iz svih dijelova Švicarske. Fra Vlado Ereš uputio je riječi dobrodošlice i pozdrava izvođačima, nazočnoj publici i gostima koji su predstavljali različite institucije. Nakon njega u ime Veleposlanstva RH u Švicarskoj riječi pozdrava nazočnima i podrške ovom festivali uputio je Davor Pomykalo, zamjenik veleposlanika zadužen za kulturu. U ime grada Briga nazočne je pozdravio Elmar Furer. Riječi podrške ovom kulturnom događaju i pozdrava u ime Biskupske konferencije Švicarske izrekao je Markus Schmit, voditelj ureda za zajednice na materinskom jeziku. Nazočnima se obratio i preč. dr. Ivo Balukčić, župnik u Odžaku i doborski dekan koji je dopratio folklornu skupinu „Fra Ivo Šimić“ iz Novog Sela - Balegovac kod Odžaka te bend mladih „Vrijeme nade“ iz Odžaka. Uz to, povod njegovu dolasku je i taj da u ovoj misiji živi i radi veliki broj osoba iz odžačkog kraja.

Nastupi društava

Nastupili su domaća misijska skupina „Naši i vaši“, folklorna grupa „Posavina“ Zürich Baden, „Pravi biseri“ iz Yverdona-Neuchatela, folklorna skupina „Croatia“ iz Basela, folklorna skupina iz Tićina. Ovaj treći festival folklora zaključio je KUD „Fra Ivo Šimić“ iz Novog Sela - Balegovac kod Odžaka. Prikazali su običaje svoga kraja kroz zvuke šargije i violine te izvorne pjesme i kolo svoga kraja. Ostavili su dobar dojam te oduševili mnogobrojnu publiku. Potom je fra Vlado podijelio darove voditeljima svih skupina.
Voditeljice kroz folklorni dio programa bile su mlade i aktivne članice misijske zajednice Ana Čančar i Svjetlana Zagorac.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi