RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dramatično u Sandžaku: U PROSVJEDIMA ozlijeđena tri policajca

Napisano 04.09.2010. 20:24

Oko 1.000 vjernika Islamske zajednice u Srbiji prosvjeduje u Novom Pazaru zbog izgradnje vrtića na zemljištu za koje tvrde da pripada toj vjerskoj zajednici. Kako je prenio B92, policija je blokirala sve prilazne ulice do parcele gdje se gradi vrtić. Tri pripadnika policije i nekolicina demonstranata lakše su ozlijeđeni.

Prosvijednici su na policiju bacili nekoliko kamenica, nakon čega su predstavnici Islamske zajednice apelirali na okupljene da ne izazivaju incident. Okupljeni uzvikuju "Rasime lopove", "Suljo lopove", "Rasime Srbine", "Suljo Srbine", kao i "Allah je najveći".

Prosvjedu prisustvuje najuže rukovodstvo Islamske zajednice u Srbiji, ali se muftija Muamer Zukorlić još nije pojavio.

Skup osigurava veliki broj pripadnika policije i Žandarmerije, a nedaleko od kordona nalazi se i jedan kamion cisterna s montiranim vodenim topom.

U džamijama Novog Pazara jučer je, nakon molitve, pročitan poziv vjernicima da se danas okupe na tom mjestu i mirno prosvjeduju zbog izgradnje vrtića.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić tvrdi da grad želi vrtić izgraditi na zemljištu te zajednice, koju je oduzela komunistička vlast nakon Drugog svjetskog rata.

Načelnik Gradske uprave Novog Pazara Sulejman Nicević ranije je rekao da je spornu parcelu općina kupila 1982. godine od Islamske zajednice za tadašnjih 754.510 dinara i ona je od tada u vlasništvu grada po legalnom i zakonitom pravnom procesu.

Sabor IZ traži obnovu autonomije Sandžaka

Sveopći sabor Islamske zajednice u Srbiji priopćio je danas, nakon izvanredne sjednice, da je "otimanje vakufske parcele" u Novom Pazaru "kulminacija nasilja, diskriminacije i gaženja elementarnih prava muslimana" i zatražio povlačenje policije.

Islamska zajednica u Srbiji je nezadovoljna zbog toga što je Gradska uprava Novog Pazara započela gradnju vrtića na parceli za koju oni tvrde da je vakufska. Sabor je zatražio hitno povlačenje izvanrednih policijskih snaga s područja Novog Pazara i Sandžaka.

Sabor je zaključio da je "udar na islamsku veronauku" završnica priprema za, kako se tvrdi, "asimilaciju i pokrštavanje muslimana, što predstavlja nastavak genocidne politike prema Bošnjacima".

Sabor je pozvao građane Sandžaka na "međusobnu solidarnost u građanskoj neposlušnosti prema režimu i prorežimskim političkim strankama".

Od Bošnjačkog nacionalnog sabora, Sabor je zatražio da, kako je navedeno u priopćenju, ubrza pripreme za obnovu autonomije Sandžaka, navedeno je u priopćenju koje je potpisao predsjednik Hajro Tutić.

Ljajić: Nemoguća autonomija na etničkim osnovama

Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić izjavio je da Sandžak nije i da neće biti "krizno žarište" koje bi moglo da destabilizirati zemlju i regiju, ali da ne isključuje mogućnost incidentnih situacija i zapaljive retorike muftije Muamera Zukorlića s ciljem prikupljanja jeftinih političkih poena.

On je naveo da projekat autonomije Sandžaka danas više nitko neće podržati i da nisu moguće promjene granica i stvaranje autonomije na etničkim osnovama, ističući da je Zukorlić svjestan da narodu nudi nemoguće i da koristi situaciju u kojoj su građani pomalo razočarani uslovima života.

"Zukorlić više i ne krije da želi vlast i da će u toj borbi koristiti apsolutno sva sredstva, i dozvoljena i nedozvoljena i da će sve instrumente koje ima u Islamskoj zajednici staviti u svrhu dobijanja glasova da bi se domogao lokalne vlasti", rekao je Ljajić.

On tvrdi da je priča o autonomiji Sandžaka priča radi zadovoljenja strasti mladih ljudi koji tamo žive, a koji, kako je rekao, i ne znaju što to znači.

"Priča o autonomiji upravo ima za cilj da se, u nedostatku realne politike, traži politički prostor na tom najekstremnijem polju koje su svi napustili", rekao je Ljajić, a prenose beogradski mediji.

On je dodao da je i Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina napustila takvu politiku, kao i da su Albanci iz Preševa to pokušali oružanom pobunom pa su na kraju završili u odborničkim i zastupničkim klupama i s promjenjenom politikom.

"Naš odgovor ne treba da bude konfrontacija sa Zukorlićem već ekonomsko poboljšanje Sandžaka, jer se on rukovodi situacijom `što gore to bolje` koja ga održava u životu, a svaka normalnost njemu ne odgovara", rekao je Ljajić, koji je lider Socijaldemokratske partije Srbije i osnivač manjinske Sandžačke demokratske partije.
 
Sporenja sve izraženija

Sporenja dvije islamske zajednice u Srbiji sve su izraženija. Prije nekoliko mjeseci nastao je problem oko izbora bošnjačkog Nacionalnog vijeća u Sandžaku, potom je došlo do sukoba zbog parcele za izgradnju vrtića, sada i problem vjeroučitelja.

Optužbe Zukorlića u Beogradu odbacuju u Zlikićevom Mešihatu, uz ocjenu da uzrok problema ne leži u državi, već u muftiji Zukorliću. U srbijanskom ministarstvu vjera naglašavaju da se Zukorlić s terena vjere upustio na teren politike.

Savjetnik ministra vjera Aleksandar Raković smatra i da nisu točne ocjene da su prava Bošnjaka ugrožena.

U priopćenju Ministarstva vjera navodi se i da i da se "izučava koja će od dvije opcije Islamske zajednice preporučiti kao jedinstvenu i tradicionalnu". Raković ne očekuje da će ovakvo rešenje prouzrokovati veće tenzije, već da će riješiti probleme u Islamskoj zajednici u Srbiji. (b92/ Srna)


Nema komentara

Anketa

Ustavi