RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

EK izdvojila 238 milijuna eura za regiju, najviše dobiva Srbija

Napisano 24.12.2013. 10:30
EK izdvojila 238 milijuna eura za regiju, najviše dobiva Srbija

Europska komisija (EK), u okviru Instrumenata pretpristupne pomoći za doprinos reformama i projektima zemljama na putu ka članstvu u Europskoj uniji (EU), izdvojila je 238,6 milijuna eura za Srbiju, BiH i Makedoniju, javlja Anadolu Agency (AA).

Od toga, 178,7 milijuna eura izdvojena je za Srbiju. Ova sredstva će biti utrošena za razvoj u oblastima vladavine prava i javne uprave, te u sektorima transporta, energetike, poljoprivrede, zaštite okoliša i privatnog sektora. Sa ovim sredstvima, EU je od 2001. godine za Srbiju izdvojila 2,6 milijardi eura.

Europski komesar za proširenje Stefan Fule istaknuo je da je 2013. povijesna godina za odnose između Srbije i EU. "Važno je da Srbija iskoristi ovo ubrzanje i energično nastavlja implementirati reforme", rekao je Fule.

EK je za BiH izdvojila 41,9 milijuna eura, što je manje za 45 milijuna eura u odnosu na ukupnu cifru predviđenu IPA fondovima. Komisija je navela da su donijeli takvu odluku s obzirom na zastoj u razvoju odnosa BiH sa EU.

Sredstva će u BiH biti utrošena za razvoj pravosuđa, malih i srednjih poduzeća, za podršku izbjeglicama i za borbu protiv pranja novca. EK je izdvojila 18 milijuna eura za Makedoniju, koji će biti iskorišteni u sektorima poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Fule je istaknuo da će sredstva biti iskorištena za razvoj infrastrukture i usluga u ruralnim područjima. "Ova sredstva doprinijet će da Makedonija dosegne europske standarde i napreduje na putu ka EU", poručio je Fule.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi