RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Europa pozvala Tursku da prizna genocid nad Armencima

Napisano 16.04.2015. 10:51

Europski parlament u srijedu je pozvao Tursku da iskoristi stogodišnjicu od masakra nad Armenima koje je počinila tijekom Otomanskog carstva u Prvom svjetskom ratu i "prizna genocid" čime bi pomogla u pomirenju dva naroda.

Parlamentarci su, podržavši i govor pape Franje o genocidu, velikom većinom glasovali za rezoluciju kojom se potiče Turska da iskoristi stogodišnjicu i prizna genocid nad Armenima i da na taj način utre put istinskom pomirenju između turskog i armenskog naroda, prenijele su Nezavisne novine.

Ankara se, također, poziva da otvori arhive i prihvati svoju prošlost, a Armenija i Turska da iskoriste postojeće primjere uspješnog pomirenja između europskih naroda.

Europski parlamentje 1987. godine ubojstvo Armenaca tijekom Prvog svjetskog rata proglasio genocidom, no turski predsjednik Redžep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da će Turska zanemariti glasovanje Europskog parlamenta.

''Oko 100.000 Armenaca i dalje živi u Turskoj uključujući one koji su turski građani i one koji nisu i s njima nikada nije loše postupano'', istaknuo je Erdogan.

Armenska dijaspora tvrdi da je 1,5 milijuna pripadnika tog naroda ubijeno između 1915. i 1917. godine, tijekom raspada Otomanskog carstva i da su dugo radili na tome da međunarodna zajednica masakr nazove genocidom.

Turska odbacuje takve optužbe i tvrdi da su Armenci izginuli u građanskom ratu kada su se pobunili protiv Otomanskog carstva i stali na stranu ruskih trupa kada je poginulo između 300.000 i 500.000 pripadnika tog naroda i isto toliko Turaka.


Nema komentara

Anketa

Ustavi