RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Grabar-Kitarović u Njemačkoj: BiH ne funkcionira dobro, zaštita Hrvata je naša obveza

Napisano 18.03.2015. 08:57
Grabar Kitarović - Merkel

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u utorak u predavanju kako je potpora Njemačke Hrvatskoj u borbi za neovisnost i pristupanju Europskoj uniji bila vrijedna truda, završivši jednodnevni nastupni posjet Njemačkoj gdje se susrela s njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom i kancelarkom Angelom Merkel.

"Potpora Njemačke isplatila se", rekla je Grabar-Kitarović u predavanju u Europskoj akademiji u Berlinu osvrćući se na proces stjecanja neovisnosti, obranu i put Hrvatske u Europsku uniju. Pristup Europskoj uniji ima učinka, možda ne tako brzo kao što smo se nadali, ali danas imamo transparentnije tržište i sustav stabilnosti, rekla je hrvatska predsjednica, javlja Hina.

Grabar-Kitarović je podsjetila kako je Hrvatska prošla dvostruku tranziciju, onu od diktature u demokratsko društvo i onu iz stanja rata u stanja mira i odgovornosti za susjedstvo. Posebnu pozornost posvetila je Bosni i Hercegovini, rekavši kako podržava tu državu kao zajednicu ravnopravnih naroda.

"Bosna i Hercegovina je država koja ne funkcionira dobro", naglasila je, podsjetivši kako Hrvatska ustraje na suverenosti, teritorijalnoj cjelovitosti i političkoj neovisnosti BiH, brinući se i za tamošnje Hrvate.

"Zaštita Hrvata u BiH naša je ustavna obveza", podsjetila je, pozvavši građane BiH da se dogovore kako će izgraditi svoju zemlju.

"Hrvatska će dati svoj doprinos napretku zemalja u jugoistočnoj Europi, a otvorena pitanja sa susjedima trebaju se riješiti", rekla je hrvatska predsjednica.

"Želimo pomoći susjedima da uštede na vremenu", rekla je govoreći o spremnosti Hrvatske da pomogne zemljama jugoistočne Europe na njihovu putu u EU i NATO.

"Snaga europeizacije", perspektiva europskog zajedništva i napredak u suradnji znači i da se stranice povijesti trebaju zatvarati kako bi se otvorile nove", ustvrdila je, istodobno se usprotivivši podizanju novih zidova u Europi.

Govoreći o položaju Hrvatske u Europi, Grabar-Kitarović je spomenula potrebu hrvatskog doprinosa rješavanju zajedničkih problema, kao što su borba protiv terorizma i trgovine ljudima, ali i sudjelovanje u zajedničkom napretku, posebice glede energetske budućnosti Europe. Naglasila je potrebu suradnje u području između Baltika i Jadrana, ustvrdivši kako taj prostor odlikuju kulturne veze i gospodarski interesi, odnosno šanse koje tim zemljama zajedno stoje na raspolaganju.

Na pitanje iz publike o potrebi za lustracijom i o sudbini Titove biste u predsjedničkim dvorima, Grabar-Kitarović je podsjetila na politiku predsjednika Franje Tuđmana koji se zauzimao za nacionalno jedinstvo zbog potrebe za obranom zemlje. Poručila je da je pitanje lustracije pogodnije za vladu nego za predsjednicu Republike, napomenuvši kako ona ipak radije razgovara o pitanjima o budućnosti nego o temama iz prošlosti.

"Tito je bio diktator", rekla je na pitanje o Titovoj bisti, naglasivši kako će ona biti uklonjena iz predsjedničkih dvora i, kao umjetničko djelo, smještena na prikladno mjesto, vjerojatno u njegovu rodnom kraju.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi