RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatska želi spasiti BiH od ponovnog uvođenja viza

Napisano 10.09.2013. 12:31
Hrvatska želi spasiti BiH od ponovnog uvođenja viza

STRASBOURG - Molim Komisiju da razmotri posebne povijesne, nacionalne i ekonomske veze koje Republika Hrvatska ima s Bosnom i Hercegovinom te odobri potpisivanje bilateralnog sporazuma o lakšem prelasku granice državljanima BiH koji nemaju hrvatsku putovnicu, rekla je danas hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić osvrnuvši se tako na izvještaj izvjestitelja Europskog parlamenta Diaz de Merae o promjenama u viznom režimu Europske unije.

Naime, pred Europskim parlamentom je glasovanje o uvođenju klauzule kojom bi se ukinuo bezvizni režim na zahtjev konzervativnih stranaka u Parlamentu, čiji su glasovi prevagnuli.

Prijedlog izmjene uredbe koji je donijela Europska komisija i prema kojem je Parlament donio amandmane ima dva cilja, a to su uvođenje sigurnosnog mehanizma, koji bi bio aktiviran u slučaju opasnosti te bi imao za posljedicu ponovno uvođenje obveze ishođenja vize, te revizija sustava reciprociteta, tj. učinkovitije uvođenje sankcija.

Do pokretanja spomenutog mehanizma, odnosno uvođenja viza bi dolazilo u slučaju naglog i značajnog povećanja broja državljana treće zemlje u ilegalnoj situaciji u pojedinoj državi članici, te u slučaju naglog i značajnog povećanja broja državljana treće zemlje koji traže azil u pojedinoj državi članici EU.

Pokretanje mehanizma ne bi bilo automatski nego bi svaka situacija bila pojedinačno procijenjena obzirom npr. na utjecaj navedenih povećanja na migracijsku situaciju u EU, na broj država članica u pitanju, na obvezu zaštite javnog reda i unutarnje sigurnosti.

No, hrvatska zastupnica Tomašić, rekavši kako pozdravlja uvođenje neke vrste sigurnosnog mehanizma u migracijsku politiku Unije, ipak smatra da bi građani BiH, bez hrvatskog državljanstva, trebali biti pošteđeni.

''Iako se mogu složiti s duhom ovakvih mjera, smatram da je najsretnije rješenje da svaka država članica sama provodi svoj vizni režim jer njega određuje, ne samo priznavanje prava određenim potlačenim skupinama iz trećih zemalja na život u slobodi i demokraciji, već i ekonomska razvijenost zemalja članica koja nije na jednakoj razini'', rekla je Tomašić.

Video:

 

http://www.youtube.com/watch?v=vQEzbMr6Njw 


Nema komentara

Anketa

Ustavi