RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kardinal Puljić posjetio poljski grad Boleslawiec

Napisano 16.01.2013. 14:27

Više od 18 tisuća ljudi iz BiH i Hrvatske nakon II. svjetskog rata stiglo je u ovaj poljski grad

Kardinal Puljić posjetio poljski grad Boleslawiec

Liturgijsko slavlje je na blagdan Krštenja Gospodinova predvodio kardinal Puljić uz velik broj vjernika te predstavnika gradskih vlasti

Kardinal Vinko Puljić boravio je u gradu Boleslawiecu u Poljskoj, u pratnji osobnog tajnika vlč. Davora Topića i predsjednice Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u BiH i provincijske predstojnice Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije s. Ivanke Mihaljević.
 
Zahvala kardinalu Puljiću
 
Kardinal Puljić je u posjet stigao na poziv msgr. Stefana Cichya, a cilj posjeta bili su ponajprije reemigranti poljskih korijena iz BiH i Hrvatske kojih se više od 18 tisuća nakon 2. svjetskog rata naselilo u grad Boleslawiec gdje su do danas zadržali i očuvali katoličke i kulturne tradicije BiH i Hrvatske. U gradskom Kulturnom centru organizirana je i konferencija na kojoj je kardinal Puljić govorio o Katoličkoj crkvi u BiH u razdoblju od 1991. do 2001. Uslijedila je diskusija u kojoj su pitanja i razmišljanja iznosili stanovnici ovog dijela Poljske koji su nakon 2. sv. rata došli na ove prostore ponajviše iz BiH. Kroz pitanja sudionika bila je primjetna velika zainteresiranost za rodni kraj. Organizator pohoda, župnik bazilike Uznesenja BDM u Boleslawcu mons. Andrzej Jarosiewicz, je na osobit način zahvalio kardinalu Puljiću i Crkvi u BiH za sjeme vjere koje su sa sobom donijeli i koje i danas donosi plod u ovom dijelu Poljske. Obraćajući se nazočnima, kardinal Puljić je izrazio radost što u Godini vjere može s njima podijeliti radost vjere te naglasio da su Poljaci na području BiH ostavili svjedočanstvo vjere. Tom prigodom predstavio im je knjigu „Poljaci u Bosni od 1895 do 1946” autora Franciszeka Kwasniaka i Ante Orlovca u kojoj je opisan život i doprinos Poljaka u Bosni.
 
Posjet Družbi
 
Upriličen je posjet Družbi sestra Klanjateljica Krvi Kristove koje su nakon II. sv. rata s katolicima iz BiH došle u ovaj grad i svojim pastoralnim radom, ostavile neizbrisiv trag zbog čega je njihova utemeljiteljica sv. Maria de Mattias proglašena zaštitnicom grada Boleslawieca. Na Euharistijskom slavlju, koje je na blagdan Krštenja Gospodinova predvodio kardinal Puljić, sudjelovao je velik broj vjernika, a među njima i predstavnici gradske vlasti koji su u ime građana ovoga dijela Poljske izrazili dobrodošlicu i zahvalnost kardinalu Puljiću uručivši mu prigodne darove.


Nema komentara

Anketa

Ustavi