RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kurdi upali u zgradu Vijeća Europe

Napisano 14.09.2011. 09:08

Oko 50 Kurda upalo je jučer u zgradu Vijeća Europe u Strasbourgu zahtijevajući oslobođenje zatočenog kurdskog vođe Abdulaha Odžalana.

Pristalice Radničke partije Kudistana (PKK) okupile su se jučer ispred zgrade Agora, koja pripada kompleksu Vijeća Europe u Strasbourgu, sjedištu predstavnika 47 država članica Vijeća Europe, javio je novinar AFP-a s mjesta događaja.

Polomivši prozore na ulazu u zgradu Agora, Kurdi su ušli u dvoranu uzvikujući "Sloboda Odžalanu", "Solidarnost sa kurdskim narodom", i razvili zastave s likom zatočenog lidera. "Prošlo je 48 dana otkako nememo nikakve vijesti o Odžalanu, došli smo ovdje da bismo dobili vijesti", rekao je AFP-u jedan od sudionika prosvjeda.

Jedan dužnosnik je rekao francuskoj novinskoj agenciji da predstavnici Vijeća Europe žele da pregovaraju o mirnom rješenju sa sudionicima prosvjeda, ali da neće biti razgovora pod pritiskom. Lider Radničke partije Kurdistana Odžalan uhvaćen je u Keniji 1999. godine i vraćen u Tursku, gdje je osuđen na smrt zbog izdaje.

Presuda je kasnije preinačena u doživotnu zatvorsku kaznu, pošto je Turska ukinula smrtnu kaznu u cilju usklađivanja sa standardima Europske unije. Radnička partija Kurdistana bori se za autonomnu državu Kurda od 1984. godine, a Turska, EU, NATO, Ujedinjene nacije i SAD tu partiju proglasili su terorističkom organizacijom.


Nema komentara

Anketa

Ustavi