RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Londonski 'Economist': Bosna i Hercegovina je država koja propada

Napisano 16.03.2013. 12:01
Londonski \'Economist\': Bosna i Hercegovina je država koja propada

LONDON- BiH je država koja propada jer sve veći broj institucija ne funkcionira, piše jučer ugledni londonski "Economist" u svom tiskanom izdanju.

Kako navodi, iako Srbi i Bošnjaci možda i žele da dođe do sporazuma o reformama, toj reformi protivi se najmalobrojnija grupa u BiH, bh. Hrvati, iz straha da u novom sustavu budu još više marginalizirani nego što su to sada.

List objašnjava da je put BiH ka EU blokiran zbog neimplementiranja odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" i da je BiH u opasnosti da potpuno zaostane u tom putu, i to najmanje naredne dvije godine.

"Prema Mirovnom sporazumu iz 1995. mnoga izborna mjesta su rezervirana samo za Srbe, Bošnjake i Hrvate. To je isto kao kad bi samo etnički Englezi, Škoti, Velšani i Irci mogli biti izabrani na važna mjesta u Velikoj Britaniji", piše list.

Blokadu BiH list ilustrira trenutnim problemom certificiranja poljoprivrednih proizvoda, bez čega BiH neće moći izvoziti svoje prehrambene proizvode na tržište Hrvatske kada ona uđe u EU.

"Oni znaju da se moraju pripremiti za ulazak zemlje u EU. Ali Bošnjaci žele da taj posao radi centralno tijelo na nivou BiH, a Srbi se zalažu da to rade agencije u entitetima", navodi list.


Nema komentara

Anketa

Ustavi