RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Militanti pregazili Mosul i oteli turskog konzula; Erdogan sazvao hitni sastanak tajnih službi

Napisano 11.06.2014. 19:56
Militanti pregazili Mosul i oteli turskog konzula; Erdogan sazvao hitni sastanak tajnih službi

Nakon što su u utorak pregazili Mosul, drugi najveći grad u Iraku, militanti iz skupine ISIL, koja je povezana s al-Qaidom, u srijedu su preuzeli kontrolu nad Tikritom, rodnim gradom bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina, koji se nalazi tek 150 kilometara od Bagdada, javila je agencija AP.

Irački premijer Nouri al-Maliki od međunarodne je zajednice zatražio hitnu pomoć u borbi s militantima, od kojih su navodno mnogi proteklih tjedana u kolonama prešli iz Sirije, gdje su se borili protiv režima Bašara al-Asada.

Najavio je i mogućnost proglašenja izvanrednog stanja, a Amerikanci su mu obećali poslati hitnu pomoć u naoružanju.

Iz Mosula se iračka vojska dala u bijeg, a na odlazak iz grada odlučilo se i oko pola milijuna njegovih stanovnika. Pripadnici ISIL-a su oslobodili čak 1.200 zatvorenika iz tamošnjeg zatvora i gradom vlada kaos.

New York Times izvještava da je u samom Bagdadu zavladao strah te da su građani, očekujući mogući napad, krenuli u masovnu kupovinu zaliha hrane.

Džihadisti iz pokreta Islamske države Irak i Levant (ISIL) oteli su i zatočeništvu u zgradi turskoga konzulata u Mosulu drže 48 turskih državljana, među kojima su turski konzul i članovi specijalnih postrojbi, izvijestio je turski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Od utorka je u zatočeništvu pripadnika ISIL-a, koji su zauzeli Mosul, drugi po veličini irački grad, i 28 turskih vozača kamiona.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u srijedu poslijepodne sazvao je hitan sastanak u kojemu sudjeluju zamjenik premijera Besi Atalay i šef tajne službe MIT Hakan Fidan.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi