RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Milošević planirao ubiti Mesića

Napisano 17.06.2014. 21:32
Milošević planirao ubiti Mesića

''Opće je poznata činjenica da je posljednji čavao u mrtvački sanduk Jugoslavije zabio Stjepan Mesić, posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ! Međutim, javnosti je sasvim nepoznato da je Mesić lako mogao da se s upokojenom državom vrati u Zagreb u tom istom mrtvačkom sanduku'', navodi se to u knjizi 'Sačekuša 2' autora Predraga Jeremića.

Autor navodi kako se srećom to nije dogodilo te da se i danas ''lako može pretpostaviti što bi to značilo za ionako krvavi rasplet jugoslavenske drame''.

''Milošević, nošen valom probuđenog srpskog nacionalizma, ipak nije učinio još jednu veliku povijesnu grešku!'', navodi Jeremić i dodaje kako je u strogo internim krugovima državnog vrha Srbije postojala ideja da se kao posljednji način zaustavljanja Mesića u njegovoj namjeri da razbije Jugoslaviju upotrijebi fizička likvidacija.

Isti izvori tvrde kako je ondašnja Miloševićeva mašinerija već imala na raspolaganju čovjeka koji bi taj zadatak obavio. Snajperist je navodno već bio poslan na zadatak, a samo se čekala konačna odluka i odobrenje za akciju.

Navodno, za tu akciju je znalo samo nekoliko najbližih Miloševićevih suradnika. Kako do toga nije došlo, tako je i ova priča odmah sahranjena, ali je ostala u glavama onih koji su je znali, navodi se u knjizi.

''Desetljećima su šutjeli, pomalo se stideći i samih sebe zbog slijepe poslušnosti Miloševiću, koja je jugoslavensku tragediju mogla učiniti još težom i razornijom'', navodi Telegraf dijelove iz knjige.

No, bivši visoki policijski dužnosnika i jedan od ondašnjih najbližih Miloševićevih suradnika tvrdi kako ''nema govora da se tako nešto spremalo Mesiću u Beogradu''.

''Istina je da je Milošević na sve načine pokušavao da spriječiti Mesićev dolazak u Beograd, na čelo Predsjedništva SFRJ! Jasno je bilo da je novi predsjednik trebao da biti iz Hrvatske i to Miloševiću nije smetalo, ali mu je smetalo da to bude Stjepan Mesić. Tuđman i Hrvatski sabor bili su neumoljivi i ipak je u Beograd stigao nepoželjni Stjepan Mesić. Nije bilo jasno zbog čega je Milošević bio kategorički protiv Mesića. Vjerujem, zbog njegovih političkih stavova, a možda i zbog nekog šireg obiteljskog pedigrea'', tvrdi neimenovani dužnosnik.

Navodi se kako je je Sjepan Mesić u obitelji imao rođaka Marka Mesića, ustaškog časnika koji se nekim nakon rata našao u osiguranju Josipa Broza Tita.

''Biografija ovog Mesića odjednom je nestala, baš u vrijeme kad je političku karijeru počeo da gradi jedan drugi Mesić!'', navodi se u knjizi.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi