RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

NFCACF upozorio: Hrvati u BiH su politički i ekonomski diskriminirani

Napisano 13.09.2012. 11:32

NFCACF upozorio: Hrvati u BiH su politički i ekonomski diskriminirani

Na godišnjoj skupštini Nacionalne federacije američkih Hrvata kulturne zaklade (NFCACF) koja je krovna organizacija Hrvata uz više tema vezanih uz ovu organizaciju i njezino djelovanje raspravljalo se i o položaju Hrvata u BiH, a jedan od gostiju bio je i bivši zamjenik visokog međunarodnog predstavnika Raffi Gregorian, priopćili su iz NFCACF. 
Gregorian, koji sada obnaša dužnost višeg savjetnika u Uredu za Jugoistočnu Europu State Departmenta održao je predavanje tijekom skupštine naziva „Strukturalna nejednakost u BiH”., piše Večernji list.

Pitanja Gregorianu

Pri tome je Gregorian govorio o problemima s kojima se BiH suočava. Veliki broj izaslanika postavljao je pitanja Gregorianu nakon održanoga govora ukazujući upravo na probleme s kojima se suočavaju Hrvati u BiH. 
Tom prigodom zbivanja vezana uz lobiranja u Washingtonu s visokim američkim dužnosnicima predstavio je Joe Foley, direktor za odnose s javnošću NFCACF.

Foley je upoznao izaslanike na godišnjoj skupštini američke federacije Hrvata s novim informacijama vezanim uz pregled ‘političke i ekonomske diskriminacije prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini, kao i potrebi da se ocijene uspjesi i nedostatci do danas u vezi provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma’. 


Predsjednik NFCACF Bill Vergot na zasjedanju skupštine govorio je i o brojnim susretima koje su predstavnici NFCACF imali s članovima Kongresa, jednako kao i s njihovim osobljem te u State Departmentu i njihovu odjelu za jugoistočnu Europu. Predsjednik Vergot istaknuo je napore koje su poduzeli u NFCACF-u s procesom koji je u tijeku u korist Hrvata u BiH.

Kardinalov posjet

Pri tome je predsjednik Vergot posebnu pozornost posvetio o uspješnom posjetu vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića Sjedinjenim Državama uključujući rasprave s članovima Kongresa, kao i predsjedateljem ovoga doma Johnom A. Boehnerom koji su bili posvećeni trenutačnim političkim i ekonomskim problemima s kojim se suočavaju Hrvati u BiH.

Predsjednik Vergot je također naglasio da su članovi NFCACF izdvojili značajne donacije za izgradnju nove bolnice u Sarajevu. Na godišnjem zasjedanju skupštine hrvatskim izaslanicima okupljenim iz svih dijelova Sjedinjenih Država obratio se i hrvatski veleposlanik u SAD-u Joško Paro, koji je istaknuo kako je Hrvatska uz velike napore uspjela dovršiti put za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Pri tome je veleposlanik Paro ponovio snažnu opredijeljenost Hrvatske da pomogne susjedima, napose u procesu vezanom uz proces integracija u NATO savez, kao i u Europsku uniju te se time potvrdila kao regionalni lider na prostoru Balkana.

| Dnevnik.ba |


Nema komentara

Anketa

Ustavi