RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Noam Chomsky: Sudbinu Balkana odredit će odnosi Rusije i Zapada

Napisano 23.01.2015. 11:44
Noam Chomsky

Čuveni svjetski antiglobalist Noam Chomsky ocijenio je kako će sudbina Srbije i ostalih balkanskih zemalja ovisiti od ishoda sukoba Rusije i Zapada, kao i od opstanka EU, prenosi novinska agencija Patria.

Chomsky je naglasio kako su obje strane u ukrajinskom sukobu svjesne opasnosti daljnje eskalacije sukoba, te istaknuo kako se nada da će naći načina kako smanjiti napetost.

- Ne zna se ni hoće li EU opstati, a rezultat trenutnog konflikta između Rusije i Zapada jednako je predvidiv. Sudbina Balkana će ovisiti upravo od razvoja ovih neizvjesnih događaja, rekao je Chomsky u intervjuu za jubilarno izdanje lista "Nin".

On je ukazao kako se EU nalazi u opasnosti, ali da „europski projekt ima i određene vrline, zahvaljujući kojima će možda i prevladati trenutne tinjajuće krize“.

Chomsky je naglasio kako neoliberalne politike štednje tijekom recesije, koju provode Njemačka i financijske institucije, daju katastrofalne rezultate, posebno u manje razvijenim zemljama. Stoga, kako je rekao, nije iznenađenje gubitak vjere u glavne političke stranke i samu EU u pojedinim zemljama.

- Ljevičarske stranke u Grčkoj i Španjolskoj, Syriza i Podemos, blizu su stjecanja konkretne političke moći, a njihova politika zasniva se na suprotstavljanju neoliberalnoj ofanzivi, koja je zapravo oblik žučnog kasnog rata koji vodi krupni kapital, rekao je Chomsky.

Govoreći o američkom ratu protiv Islamske države, Chomsky je ocijenio kako je politika Washingtona prema toj ekstremističkoj skupini – nekorektna.


Nema komentara

Anketa

Ustavi