RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

NOVA DRŽAVA: Južni katolički Sudan pred odlukom o otcjepljenju od islamskog sjevera

Napisano 08.01.2011. 21:41

Četiri milijuna građana južnog Sudana odlučuje na referendumu o otcjepljenju tog dijela zemlje.

Zbog održavanja referenduma, ali i zbog nasilja karakterističnog za ovo područje, Južni Sudan je u središtu pažnje međunarodne zajednice.

U Sudanu je i poznati glumac George Clooney, čija grupa za pritisak je pokrenula akciju lansiranja satelitskog nadgledanja granice između sjevernog i južnog Sudana u nadi da bi se tako mogao spriječiti mogući novi građanski rat, prenosi AP.

Na ulicama Jube, glavnog grada južnog Sudana, atmosfera je praznična. Automobili su ukrašeni zastavama, a preko razglasa se ljudi pozivaju da izađu na glasanje. Agenti izborne komisije distribuirali su izborne kutije i materijale širom juga.

"Dostigli smo posljednju fazu raspodjele jer smo znali da je danas posljednji dan da sve završimo", kažeFrancis Kenyi iz izborne komisije.

"Referendum koji se obavlja jednom u životu i zato je jako važno da izrazimo svoje pravo na samoopredjeljenje", kaže njegov kolega Alfred Alafi.

Zabrinuti za regionalnu sigurnost, kredibilitet svoje diplomatije u Africi i arapskom svijetu i u strahu od eventualnih novih krvavih sukoba, u Sudan su došli brojni američki zvaničnici.

"Radi se o području veličine Francuske. Južni Sudan je veći od Kenije, Ugande, Ruande i Burundija zajedno. Ipak, u cijeloj oblasti ima samo 50 kilometara asfaltiranog puta i sve je to unutar gradova. Van gradova nema asfalta, tako da će prikupljanje glasačkog materijala ići veoma teško. To će se raditi helikopterima, motorima i automobilima. Samim tim, rezultate nećemo dobiti preko noći. Biće potrebno sigurno 14 dana", kaže Berry Wocley, generalni konzul SAD-a u Jubi.

U Jubu je stigla i jedna holivudska zvijezda.

Glumac George Clooney obišao je region Abjej na granici sjevernog i južnog dijela Sudana koji će nakon referenduma biti pripojen jednom od ta dva dijela zemlje.

Clooney je objasnio i zašto se njegova grupa za pritisak angažira u Sudanu.

"Vi vidite helikoptere poredane na granici, a znate da pobunjeničke grupe nemaju helikoptere, bombardere i tenkove. Tada postaje jasno da te grupe rade kako kaže vlada. Naš posao je onda da pokažemo dokaze koje imamo", kaže Clooney.

Ako referendum uspije, Sudan će biti podijeljen na sjeverni dio, pretežno nastanjen muslimanskim i arapskim stanovništvom, i na južni dio koji se definira kao afrički i hrišćanski, ali će to biti moguće tek od srpnja kada se završava prelazni period predviđen mirovnim sporazumom iz 2005. godine.

Tim sporazumom okončan je 21-godišnji građanski rat juga i sjevera, u kojem je poginulo oko dva milijuna ljudi.

Južni Sudan ima oko osam i pol miliona stanovnika, a iako je bogat naftom, u slučaju nezavisnosti postat će jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izjavila je pred referendum o nezavisnosti južnog Sudana, da ovaj događaj ima najveću važnost za održivi mir u toj afričkoj zemlji.

"Pozdravljam sve strane uključene u mirovni sporazum iz 2005. zbog poštovanja svojih obaveza u vezi s organiziranjem ovog referenduma", izjavila je Ashton.

Visoka predstavnica je, kako je saopćeno iz njenog kabineta, istakla da sutrašnji referendum predstavlja povijesnu etapu u provođenju mirovnog sporazuma.

Ashton je pozvala sve učesnike u referendumu da učine sve da bi on bio održan u miru i na vjerodostojan način.

"EU ostaje privržena podržavanju stabilnosti i održivog razvoja u svim dijelovima Sudana", dodala je ona.

EU je u južni Sudan poslala promatračku misiju kako bi nadzirala proces i pomogla u njegovom održavanju.


Nema komentara

Anketa

Ustavi