RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Novac ljudima koji žive bez vode i struje

Napisano 24.12.2012. 11:20

Bosanska Posavina Africi

Novac ljudima koji žive bez vode i struje

Članovi Društva prijatelja prirode Lipa namjeravaju krenuti u ekspediciju

Župa Rođenja Blažene djevice Marije Ulice i Društvo prijatelja prirode „Lipa“ iz Odžaka, uz pomoć Centra za pastoral mladih iz Sarajeva pokrenuli su humanitarnu akciju pod nazivom „Bosanska Posavina Africi”. Cilj je pomoći katoličkoj misiji u Kisongo (ispod Kilimandžara), gdje u kućici bez vode i struje živi misionar don Velimir Tomić i pomaže napaćeni afrički narod.
 
Don Velimir je već 25 godina u misijama u Africi, gdje nesebično pomaže tamošnji napaćeni narod. On je 1988. godine radio u misiji Mdabulo, u biskupiji Iringa (Južna Tanzanija), sve do 1999. godine, kada je počeo raditi na izgradnji dispanzera sa stacionarom u mjestu Kambiya Nyoka. Kada je prošle godine dovršio taj dispanzer, u dogovoru s biskupijom Arushe, započeo je novu misiju Kisongo u Tanzaniji. Tamo živi u jednoj kućici bez vode i struje a po vodu mora ići 30 kilometara. U svom pismu don Velimir se ne žali na uvjete jer kaže sam ih je izabrao kako bi pomogao u poboljšanju uvjeta života za oko 30.000 stanovnika koji žive u tom području. Poručio je svojim sunarodnjacima u domovini da mu pomognu u molitvi za Božju pomoć da istraje u svojoj misiji.
 
Nekoliko planinara, članova Društva prijatelja prirode „Lipa“ iz Odžaka, planiraju u siječnu 2013. godine krenuti u ekspediciju na Kilimandžaro, u čijem se podnožju nalazi pomenuta misija Kisongo. Tražeći kontakte za informacije i naputke o uvjetima dolaska do te planine u Africi upoznali su don Velimira. On im je pomogao u organizaciji ekspedicije sa najvažnijim informacija a planinari će ga posjetiti u svom pohodu i žele mu tom prilikom donijeti i nešto pomoći.
 
Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ Iz Sarajeva, zajedno sa Društvom prijatelja prirode „Lipa“ iz Odžaka i Župom Rođenja BDM iz Ulica kod Brčkog, uputili su poziv svim vjernicima da pomognu don Velimiru Tomiću u provođenju započete misije. Stoga su predložili da Četvrta nedjelja došašća, 23. prosinca, bude u svim župama bosanske Posavine dan za provedbu akcije koju su nazvali „Bosanska Posavina Africi“. Pozvali su vjernike u cijeloj Posavini da na razne načine provedu i pomognu akciju prikupljanja pomoći za narod ove afričke zajednice. Predložili su organizaciju druženja nakon nedjeljne mise, uz prodaju kave, čaja, kolačića, božićnih ukrasa i čestitki, a sve s ciljem da se prikupi što više sredstava pomoći.
 
„Ovom akcijom ne samo da želimo uzvratiti na dobrotu dobrim, već i pomoći napaćenom narodu Afrike. Vrijeme je darivanja, darujte i vi djecu u Tanzaniji onoliko koliko vaše mogućnosti dozvoljavaju“, poručuju organizatori.


Nema komentara

Anketa

Ustavi