RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Novoimenovani nadbiskup Chicaga Blase J. Cupich je hrvatskoga podrijetla

Napisano 22.09.2014. 12:24
Blase J. Cupich

Papa Franjo imenovao je biskupa Blasea J. Cupicha novim nadbiskupom Chicaga, a na tome će mjestu nasljediti kardinala Francisa Eugenea Georgea. Imenovanje je 20. rujna u Washingtonu objavio nadbiskup Carlo Maria Vigana, apostolski nuncij u SAD-u.

Novoimenovani nadbiskup Blase J. Cupich je hrvatskoga podrijetla. Oba su mu roditelja djeca hrvatskih useljenika koji su se početkom 20. stoljeća doselili iz Hrvatske u SAD. Obje obitelji pripadale su hrvatskoj župi sv. Petra i Pavla u Omahi. Rođen je 19. ožujka 1949. u Omahi, Nebraska, u obitelji u kojoj je bilo devetero djece. Za svećenika je zaređen 1975, a za biskupa 1998. Od god. 2010. bio je biskup biskupije Spokane. Ravnatelj je Ureda za pomoć Katoličkoj Crkvi u Središnjoj i Istočnoj Europi pri Biskupskoj konferenciji Sjedinjenih Američkih Država. Više puta je pohodio Hrvatsku, a posljednji puta u ožujku ove godine kada je pohodio više hrvatskih biskupija a kardinal Bozanić mu je uručio spomen-medalju Zagrebačke nadbiskupije s likom blaženih pastira Augustina Kažotića i Alojzija Stepinca.

Hrvatska zajednica u Chicagu je oduševljena što je novoimenovni nadbiskup hrvatskoga podrijetla, rekao je kustos hrvatskih franjevaca za Ameriku i Kanadu fra Jozo Grbeš. "Nakon što smo na području Chicaga prisutni više od 175 godina, sada imamo novoga nadbiskupa koji je vrlo ponosan na svoje hrvatske korijene", rekao je o. Grbeš američkim medijima. Na tiskovnoj konferenciji u Chicagu, u subotu ujutro novinari su novoimenovanog nadbiskupa pitali o njegovu hrvatskom podrijetlu na što je on odgovorio da se veseli susretu s hrvatskom zajednicom u Chicagu.

Na području Chicaga živi više od 250 tisuća vjernika hrvatskoga porijekla, a u najmanje tri katoličke župe služi se misa na hrvatskome jeziku, stoji u knjizi "Croatians of Chicagoland" Marije-Dugandžić-Pašić.

Ustoličenje novog nadbiskupa bit će 18. studenoga u katedrali u Chicagu.

Hrsvijet.net


Nema komentara

Anketa

Ustavi