RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pack: Islamska zajednica BiH treba jasno osuditi vehabije

Napisano 09.02.2012. 09:09

Izvješće - Prihvaćena inicijativa nizozemskog zastupnika Bastiana Beldera

Pack: Islamska zajednica BiH treba jasno osuditi vehabije

■ Doris Pack je u obraćanju na sjednici, naglasila da BiH nije prostor gdje je fundamentalizam i vjerski ekstremizam dobrodošao
■ U BiH tolerancija ekstremnih pojava kao vehabizma treba prestati

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH Doris Pack prihvatila je na sastanku Vanjskopolitičkog komiteta (AFET), tijekom prvog čitanja nacrta rezolucije, da se u izvješće unese poziv Islamskoj zajednici BiH da se „jasno negativno izrazi o rastu vehabizma“.

Ona je prihvatila inicijativu nizozemskog eurozastupnika Bastiana Beldera, naglašavajući da „BiH nije prostor gdje je fundamentalizam i vjerski ekstremizam dobrodošao“. Pack je rekla Srni da vehabija u BiH nema mnogo, da su izolirani, te da se za taj pokret iskorištavaju siromasi pošto se za članstvo dobiva novac.
„To baca sjenu na cijelu zajednicu. Kome to treba? Tolerancija takvih ekstremnih pojava treba prestati, a oni koji bi trebali potaknuti to pitanje nalaze se u Islamskoj zajednici. Na pitanje zašto sam na AFET-u spomenula reis-ul-ulemu Cerića nemam poseban komentar, osim da svi znamo tko je poglavar IZ u BiH“, rekla je Pack.

Nizozemski zastupnik Bastian Belder, koji je i pokrenuo ovu inicijativu, objasnio je da u Europskom parlamentu „moraju biti svjesni rasta vjerskog fundamentalizma u BiH, pogotovo oličenog u vehabizmu“. 

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi