RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pala slovenska vlada

Napisano 21.09.2011. 02:31

Kako prenose slovenski portali, slovenski je parlament izglasao nepovjerenje Pahorovoj vladi s 51 glasom 'za', a na Pahorovoj je strani bilo 36 zastupnika.

Pahor je u uvodnom izlaganju na početku sjednice rekao da osobno nema problema s izvanrednim izborima, ali bi bolje bilo da zastupnici potvrde pet predloženih ministarskih kandidata i time omoguće njegovoj vladi da nastavi sa svojim mandatom. Ako parlament vladi uskrati povjerenje, time bi se riskirala "politička kriza" i moglo bi doći do "paralize odlučivanja" sljedećih pola godine, kada Sloveniju čekaju izazovi vezani uz stanje u državi i situaciju u svjetskom gospodarstvu i Europskoj uniji, rekao je Pahor pozivajući zastupnike da glasuju po svojoj savjesti.

No potpore nije bilo pa Sloveniju sada čeka jednomjesečno razdoblje u kojem se može birati mandatar nove privremene vlade, a ako to ne uspije, predsjednik republike mora raspisati izvanredne izbore koji se trebaju održati do 20. prosinca.

Šanse da ova vlada ostane i prije sjednice parlamenta su bile male. Naime, protiv ostanka sadašnje vlade proteklih se dana u medijima izjasnilo 47 od ukupno 90 zastupnika. Pahor za sada ima samo zajamčene glasove zastupnika iz redova svojih Socijalnih demokrata (SD) i Liberalnih demokrata (LDS) donedavne ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal.

U sinoćnjem razgovoru za POP-TV Pahor je naglasio da, u slučaju da ne dobije većinu, ne namjerava tražiti novo glasovanje o povjerenju vladi, nego će se sa svojom strankom pripremati za izvanredne izbore. Pritom je odbacio nagađanja da je zainteresiran za dužnost u ustanovama Europske unije. Dodao je da bi vodio svoje Socijalne demokrate (SD) na sljedećim izborima ako ga stranka i dalje želi za predsjednika.


Nema komentara

Anketa

Ustavi