RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Papa Benedikt XVI. se povlači: Odlazim zbog dobrobiti Crkve!

Napisano 11.02.2013. 13:43

Zbog starosti osjeća da više nema snage obavljati svoju dužnost

Papa Benedikt XVI. se povlači: Odlazim zbog dobrobiti Crkve!

Prije Benedikta XVI. samo je još papa Celestin V. dragovoljno odstupio s dužnosti 1294. godine

Papa Benedikt XVI. krajem ovog mjeseca podnijet će ostavku. Radio Vatikan piše da je Papa potvrdio da se povlači 28. veljače. Papa Benedikt XVI. svoju je odluku objavio na latinskom za vrijeme zajedničkog sastanka o kanonizaciji mučenika s Otranta.

– Draga braćo – poručio je Papa kardinalima – nisam vas pozvao samo zbog kanonizacije, nego i da bih vam prenio poruku koja je vrlo važna za život Crkve. Nakon dugog propitkivanja savjesti pred Bogom, sa sigurnošću sam došao do spoznaje da moje snage, zbog poodmakle dobi, nisu više dovoljne da na primjeren način obavljam dužnost. Potpuno sam svjestan da ovu dužnost, zbog njezine duhovne srži, treba obavljati ne samo riječju nego i djelom isto toliko koliko patnjom i molitvom. U današnjem svijetu, koji se brzo mijenja i koji potresaju pitanja goleme važnosti za život vjere, upravljanje barkom Svetog Petra i propovijedati Evanđelje zahtijeva i snagu tijela, isto kao i duha, a ta me je snaga u posljednjih nekoliko mjeseci toliko napustila da moram prihvatiti da nisam sposoban dobro obavljati dužnost koja mi je povjerena – objasnio je Papa.

„Liječnik ga je savjetovao da odustane od putovanja“

Papa će dužnost napustiti 28. veljače jer mu dužnost predstavlja „sve veći napor“. 

– Odlazim zbog dobrobiti crkve – kazao je Papa. 

Papin brat Georg Ratzinger kazao je da je narušeno zdravlje, koje ga ograničava u poslu, razlog Papina iznenadna odlaska. 

– Godine pritišću. Njegov osobni liječnik savjetovao mu je da odustane od prekooceanskih putovanja – kazao je Georg Ratzinger njemačkoj agenciji Dpa.

Prije Benedikta XVI. samo je još papa Celestin V. dragovoljno odstupio s dužnosti 1294. godine. Vijest o odlasku Pape šokirala je sve u Vatikanu. 

– Došla je kao grom iz vedra neba – kazao je dekan kardinalskog zbora Angelo Sodano.

U travnju 2005. godine, nakon smrti Ivana Pavla II., 85-godišnji Joseph Ratzinger postao je Papa. Izabran sa 78. godina, kardinal Ratzinger bio je jedan od najstarijih izabranih papa u povijesti. Benedikt XVI. bio je 256. poglavar Katoličke crkve i šesti Papa Nijemac u povijesti te prvi od 11. stoljeća. Vodio je Crkvu u razdoblju u kojem je ona gubila vjernike u Europi, ali se širila u Africi i Latinskoj Americi.


Nema komentara

Anketa

Ustavi