RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Picula i Stier ispitivali Fulea o ravnopravnosti Hrvata u BiH

Napisano 05.09.2013. 16:24
Picula i Stier ispitivali Fulea o ravnopravnosti Hrvata u BiH

Nakon ulaska Hrvatske u EU, otvorila se mogućnost hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu, članovima njegovog vanjskopolitičkog odbora, da utječu na formiranje stavova europskih institucija u mnogim vanjskopolitičkim područjima. Zastupnici Tonino Picula (S&D) i Davor Stier (EPP) iskoristili su danas tu mogućnost postavljanjem pitanja Europskoj Komisiji kako bi zajedno pitali povjerenika za proširenje S. Fulea o aktualnim procesima u BiH koji mogu imati dalekosežne posljedice na buduće uređenje susjedne države.

Osim implementacije presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, zastupnike Piculu i Stiera zanima u kojoj će se mjeri na sastanku povjerenika Fulea i političkih lidera iz BiH 1. listopada govoriti o institucionalnoj ravnopravnosti Hrvata u BiH i kakva će stajališta povjerenik iznijeti tom prilikom. Zastupnik Picula istakao je na koferenciji za medije kako je očigledno da je europska budućnost BiH, koju Hrvatska snažno zagovara, talac njenog zastarjelog i nedjelotvornog daytonskog poretka.

- I dok se ne uspostave institucionalne okolnosti za punu ravnopravnost građana kao i konstitutivnih naroda u BiH, ona neće moći ravnopravno konkurirati za članstvo u EU - rekao je Picula. Zastupnik Stier je naglasio kako bez Hrvata nema ni europske Bosne i Hercegovine.

- Rješavanje pitanja jednakopravnosti hrvatskog naroda je od presudne važnosti za europski put BiH, put koji Hrvatska snažno podržava - dodao je Stier.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi