RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Prosvjedi oporbe u Beogradu

Napisano 06.02.2011. 23:44


Glavni grad Srbije je danas bio poprište najvećih protuvladinih prosvjeda u novije vrijeme, nakon što su se tisuće razočaranih građana Srbije okupile na mitingu u Beogradu. Najmanje 55.000 ljudi se skupilo ispred državnog parlamenta na prosvjedu, koga je sazvao vođa oporbene Srpske napredne stranke.

Čelnik stranke Tomislav Nikolić dao je postojećoj vlasti dva mjeseca rok za raspisivanje prijevremenih izbora ili će se država suočiti s građanskim neposluhom. Gospodarsko usporavanje Srbije se i dalje nastavilo, usprkos stalnom približivanju prema članstvu EU. U zemlji raste nezadovoljstvo zbog visokih cijena, niskih plaća i stagnacije gospodarstva.

Vladajuća koalicija 10 različitih stranaka, ujedinjenih oko integracije u EU, je na vlasti od 2008, na čelu s premijerom Mirkom Cvetkovićem i predsjednikom Borisom Tadićem. Sljedeći redovni opći izbori su tek 2012. godine.


Neispunjena obećanja

Izvjestitelj BBC-a, Mark Lowen, kaže da iako su se vlasti u Beogradu bojali ponavljanja nasilja prethodnih prosvjeda, danas nisu imali razloga za zabrinutost, jer je miting prošao mirno. Policija je službeno objavila da je na skupu nazočilo 55.000 ljudi, dok dopisnik agencije AFP news govori o 70.000 okupljenih prosvjednika.

Interventna policija danas nije imala posla, a prosvjednici, od kojih su mnogi stigli autobusima iz gradova diljem Srbije, okupili se se ispred parlamenta s transparentima  "Demokratska stranka - vrijeme je da ide" i "Mi smo gladni".
Policija je zatvorila dijelove središta grada za nesmetano održavanje demonstracija.

hercegbosna.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi