RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pusić o Milanovićevu posjetu Mostaru: Otišao je tamo gdje se njegova riječ može čuti

Napisano 10.02.2014. 20:18
Pusić o Milanovićevu posjetu Mostaru: Otišao je tamo gdje se njegova riječ može čuti

Na Vijeću ministara otvorena je tema o Bosni i Hercegovini iako nije bila na rasporedu. Utvrđeno je, iako nema formalnih zaključaka, da je to europsko pitanje koje zahtijeva efikasan odgovor. Bunt je socijalne naravi, važno je da nije prešao u međuetnički, rekla je za HTV potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić iz Bruxellesa. 

Na pitanje što može napraviti Europska unija da se smiri stanje u BiH, ministrica je rekla kako je potreban specifičan pristup kako bi što prije nastupilo približavanje Uniji. Najavila je skorašnji posjet visokih dužnosnika u BiH i razgovore sa svim političkim čimbenicima u toj zemlji - visoka predstavnica EU-a Catherine Ashton i povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Nakon jučerašnjeg posjeta premijera Milanovića Mostaru, dosta su oštro reagirali članovi Predsjedništva Željko Komšić i Bakir Izetbegović. Zamjeraju mu što je otišao u Mostar a ne u Sarajevo, kao i to da nije posjetio izgorjelu zgradu središta SDA, nego samo HDZ-a. Vesna Pusić je navela da svrha posjeta nije bila protokolarna već radna.

- Dakle, to je bio radni pokušaj da se smire tenzije pa je logično da je premijer otišao tamo gdje se njegova riječ može čuti, rekla je Pusić.

- Hrvatska se zauzima za to da EU osmisli specifičan pristup Bosni i Hercegovini, unutar koga bi se mogla rješavati sada otvorena pitanja koja su postavljena kao preduvjet za početak pristupnog procesa, izjavila je još tijekom dana u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova. 

- Neobično je važno da događaji u BiH ne poprime nikakav nacionalni predznak. Vrlo je važno da svi političari, javni ljudi, koji imaju bilo kakvu odgovornost ne guraju u tom pravcu, istaknula je Pusić.

Više ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a izrazilo je zabrinutost zbog razvoja događaja u BiH i zatražilo da EU više pozornosti posveti toj zemlji.

- Prosvjedi koji su se dogodili posljednjih dana u BiH poziv su Uniji na buđenje. Moramo usmjeriti više pozornosti na put te zemlje prema članstvu u EU-u i NATO-u kako bi se zaustavila stagnacija u bosanskohercegovačkoj politici, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague prije početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a na kojem će se, među ostalim, razgovarati i o stanju u BiH.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila da bi vodstvo u BiH trebalo voditi računa o zabrinutosti ljudi i iskoristiti ovu prigodu za rješavanje gospodarskih i politčkih problema. Na upit da komentira izjavu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da bi u slučaju eskalacije u BiH trebalo poslati europske vojne snage, Asthon je rekla da je njegova izjava hipotetična. Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak rekao je da je zabrinut i istaknuo kako želi da EU s današnjeg sastanka pošalje jasnu poruku Bosni i Hercegovini. Slovenski ministar vanjskih poslova Karel Erjavec rekao je da je BiH ključ za stabilnost toga područja te da se zauzima za to da EU pristupi Bosni i Hercegovini prema sličnom modelu poput onoga kakav je osmišljen za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

ABC portal 


Nema komentara

Anketa

Ustavi