RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

"SAD razumiju zbog čega su Hrvati nezadovoljni izborom Komšića u Predsjedništvo BiH"

Napisano 10.10.2010. 13:14
Bijela kuća

Vašington pomno prati političku situaciju u Bosni i Hercegovini nakon izbora, ali neće se direktno miješati u dogovore o postizbornoj koaliciji.

Opravdana zabrinutost

Prema nezvaničnim diplomatskim izvorima, SAD su duboko zabrinute zbog mogućnosti da dođe do dugotrajne blokade formiranja vlasti na državnom nivou, što bi mogao biti uvod u daljnju destabilizaciju zemlje i produbiti postojeće probleme, saznaje "Dnevni avaz".

Sudeći po analizi dobro upućenog izvora iz američkog glavnog grada, pred posjetu američke državne tajnice Hilari Klinton (Hilary Clinton), SAD su izrazito ohrabrene činjenicom da je ovim izborima sa političke scene otišao lider SBiH Haris Silajdžić, ali su i zabrinute činjenicom da će SNSD Milorada Dodika čvrsto držati konce vlasti u RS i naredne četiri godine.

Amerikanci su ozbiljno zabrinuti izjavama i političkom orijentacijom Milorada Dodika, te njegove najave referenduma o secesiji i stalno dovođenje u pitanje budućnosti BiH više ne smatraju samo retorikom i izbornom kampanjom.

Dodatna zabrinutost jeste i otvoreni savez između Dodika i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je također jedan od izbornih pobjednika.

Promijeniti situaciju

SAD, kako je rečeno "Dnevnom avazu", razumiju razloge zbog kojih su bh. Hrvati nezadovoljni činjenicom da je u Predsjedništvo BiH ponovo izabran kandidat kojeg oni ne smatraju svojim predstavnikom i smatraju da postoji osnov za to i potreba da se takva situacija promijeni.

No, ne bi htjeli vidjeti situaciju u kojoj bi Dodik i Čović zajednički, ali iz različitih pobuda, stopirali formiranje državne vlasti tražeći da se provedu njihove političke ideje, za što će, prema izbornim rezultatima i mandatima, vjerovatno imati mogućnost.

Pozitivna očekivanja

Izbori su, kako se ovdje ističe, donijeli određene pozitivne promjene i pokazali da građani žele drukčiji politički pristup. Od stranaka koje su popravile svoj rezultat, poput SDP-a, i onih koje su nove na političkoj sceni, Savez za bolju budućnost BiH, očekuju da pokažu konstruktivan pristup i donesu novi kvalitet.


Nema komentara

Anketa

Ustavi