RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SKANDALOZNE IZJAVE ´Turska brani prava Jeruzalema, Sarajeva, Kaira...´

Napisano 31.12.2018. 23:16

Turski predsjednik Repcep Tayyip Erdogan u novogodišnjoj poruci je naveo kako Turska stoji na strani mira, tolerancije i izgradnji stabilnosti i pravde u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

“U tom kontekstu Turska brani pravdu i prava Jeruzalema, Damaska, Bagdada, Kaira, Tripolija, Sarajeva, Krima“, poručio je Erdogan.

On je poručio kako je u proteklom periodu Turska okončala eru pučeva i kriza.

“Uvođenjem i implementacijom predsjedničkog sistema upravljanja Turska je iza sebe ostavila ere kriza i pučeva. Započeli smo novu eru efikasnog jačanja naše demokracije, ekonomije i državnih institucija“, poručio je Erdogan.

Erdogan je izjavio da su turske snage napale i uništile teroriste u njihovim bazama i skrovištima i da to i dalje čine.

– Teroristi su pokušali srušiti jedinstvo Turske izazivanjem kaosa na ulicama pa rovovima, zatim zavjerama preko sudstva pa i direktnim pokušajem puča. Sve smo te napade odbili u borbi u kojoj smo ruku pod ruku bili s našim narodom – kazao je Erdogan na skupu rukovodstva vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Istanbulu.

Ističući kako su teroristi u blizini turskih granica također prijetnja jedinstvu i sigurnosti Turske, Erdogan je kazao kako je obećao i održao obećanje da će ih napasti i uništiti.

– Posljednji njihov potez bili su ekonomski napadi posredstvom kamata, inflacije i vrijednosti valute. I to smo stavili pod kontrolu zahvaljujući dobrim mjerama i infrastrukturi koju smo izgradili tijekom proteklih 16 godina – kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan također je kazao kako AK Patrija spremna dočekuje i lokalne izbore u Turskoj.

On je dodao kako je ta politička opcija pobijedila u posljednjih 14 izbornih i referendumskih utrka u Turskoj i kako će i nakon narednih izbora izaći dodatno osnažena.

Naglasivši da su izbori za njega svojevrsno polaganje računa učinjenog i predstavljanje planova za budućnost, Erdogan je kazao kako će to biti još jedan test u kojem će glavnu riječ imati narod.

Za kandidata za gradonačelnika Istanbula AK Partija je imenovala bivšeg premijera i aktuelnog čelnika turskog parlamenta Binalija Yildirima. Erdogan je kazao kako je Istanbul izuzetno veliki i važan grad koji zaslužuje da ima tako jakog kandidata za tu funkciju.


Nema komentara

Anketa

Ustavi