RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tito SAD-u prodao tajne MIG-a 15

Napisano 22.11.2010. 09:04

Početkom 1951. godine tadašnje jugoslavenske vlasti isporučile su američkoj tajnoj službi sovjetski jurišni avion MiG-15 i tom gestom zauvijek izmijenile daljnji tok povijesti, tvrdi u svojoj knjizi "Štakorska rupa koju treba držati na oku" Coleman Armstrong Mehta, magistar povijesti na Državnom sveučilištu Sjeverne Kalifornije.

Koristeći materijal sa koga je tek nedavno skinuta oznaka "strogo povjerljivo", kao i seriju razgovora sa šefom CIA-e u Beogradu od 1948. do 1951., Mehta prati razvoj odnosa Jugoslavije i SAD-a, a prije svega njihovih obavještajnih službi. Sigurno najuzbudljiviji dio knjige je upravo priča o izdaji Sovjetskog saveza i Titova odluka da se okrene Americi, piše u nedjelju beogradski Blic Online.

Mehta navodi da je krajem studenog 1950. godine Frank Wisner, šef Ureda za koordinaciju politike, ogranka CIA-e za tajne operacije, počeo pregovore s Vladimirom Velebitom, zamjenikom jugoslavenskog ministra za vanjsku trgovinu o mogućnostima sklapanja obavještajnog sporazuma između dviju zemalja.

Wisner je smatrao da bi takva suradnja pomogla jugoslavenskoj Upravi državne bezbjednosti (UDBA) "u oblasti psihološkog ratovanja". CIA bi također pomogla Jugoslaviji da uspostavi sustav brze komunikacije u slučaju sovjetske invazije, prenosi Blic.

Nije prošao ni tjedan dana od sklapanja sporazuma kad je Jugoslavija ponudila Amerikancima sovjetski jurišni avion MiG-15, koji se odlično pokazao u Korejskom ratu i koji je veoma zanimao američke inženjere.

Jugoslavija je priopćila Sovjetskom savezu da se MiG srušio na teritoriju Jugoslavije i odbila dozvoliti sovjetskim obavještajcima da prijeđu njenu granicu, ističući da je avion nepovratno oštećen i da mu nema spasa. A onda je ponuđen SAD-u pod uvjetom da šef operacija CIA-e u Beogradu organizira transport letjelice.

Amerikanci su tijwkom Korejskog rata nudili nagradu od 100.000 dolara za svaku informaciju o sovjetskom avionu MiG-15. Prvi avion koji su dobili bio je upravo ovaj koji su isporučile jugoslavenske vlasti. Sljedeći je u posjed Amerike došao tek dvije godine kasnije, 1953. godine.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi