RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Europskom parlamentu održana rasprava o progonu kršćana u svijetu

Napisano 05.07.2015. 21:55

'Progon kršćana u svijetu' bila je tema konferencije održane 1. srpnja 2015. u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a koju je organizirao odbor za međukulturalne djelatnosti i vjerski dijalog, kako bi se javno mnijenje upoznalo o žestokim progonima kršćana.

Osvrnuvši se na progone u razgovoru za Radio Vatikan, latinski nadbiskup Bagdada, Jean Benjamin Sleiman, sudionik konferencije, rekao je kako uporno upozorava na kulturalno ozračje progona: ozračje je prožeto općom kulturom gdje drugačija osoba uvijek predstavlja opasnost, stoga ju se odbacuje… „drugotnost“ je veliki problem u arapsko-muslimanskoj kulturi: kamo smjestiti drugačiju osobu? zašto drugi dolazi? Takva je osoba uvijek prijetnja dok se ne obrati – ustvrdio je nadbiskup dodajući:

Znamo da je kroz povijest 'usavršen' statut za nemuslimane, kršćane ili Židove; nisu jednaki drugima ali mogu zajedno živjeti. Osim toga, veliki je problem u kulturi ukorijenjeno nasilje. Nekad je služilo kao oruđe preživljavanja, a potom je postalo kulturalni čimbenik. Nasilje je vrlo opasno, a progoni su njegovo očitovanje – rekao je nadbiskup Sleiman.

Na upit o promicatelju progona, rekao je da se odgovornost svaljuje na fundamentalističke skupine, poput samozvane Islamske države, ali i da treba otkriti onoga tko s ekstremističkim skupinama manipulira? Tko ih podupire, tko ih financira? To trebaju znati i istražiti političari europskoga Parlamenta – ustvrdio je nadbiskup te dodao:

Jednom je Sveti Otac rekao da treba „zaustaviti agresora“. Ali tko je taj agresor? Tko ga podupire? – zapitao je nadbiskup dodajući kako misli da bi se kršćani morali „probuditi i braniti istinu“. Kad netko brani kršćanstvo, brani istinu: istinu osobâ, njihova identiteta i njihovih prava. Moramo se snažno boriti protiv kršćanofobije u svijetu – zaključio je nadbiskup Sleiman.

KTA


Nema komentara

Anketa

Ustavi