RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Uhićen biskup u financijskom skandalu Vatikanske banke

Napisano 28.06.2013. 13:01
Uhićen biskup u financijskom skandalu Vatikanske banke

Talijanska policija je danas u okviru istrage o vatikanskoj banci IOR (Istituto per le opere religiose) uhitila biskupa, djelatnika tajnih službi i brokera. Papa Franjo je 26. lipnja ustanovio komisiju za analizu stanja u vatikanskoj banci, a današnje uhićenje vezano je nove odnose između talijanske i vatikanske države u bankarskom sustavu.

Tri osobe su uhićene pod optužbom, koju je potpisala tužiteljica Barbara Callari, za korupciju, prijevaru i krevetu. Uhićeni su monsignor Nunzio Scarano (61) dosadašnji šef kontrole Uprave imovine Svete Stolice, bivši dužnosnik vatikanske unutarnje tajne službe, Giovanni Maria Zito, i financijski broker Giovanni Carenzio. Monsignor Scarano se dogovorio sa Zitom, kojem je platio 400 tisuca eura da iz Svicarske prebaci u Italiju 20 milijuna eura gotovine koji pripadaju jednoj obitelji njegove prijateljice.

Novci su trebali biti prebačeni privatnim zrakoplovom. Odvjetnik Silverio Sica, branitelj biskupa Scarana kaže kako je riječ o državnom, a ne privatnom zrakoplovu. Istraga oko IOR-a traje od 2010. godine kada je talijanski sud zatražio zamrzavanje 23 milijuna eura pod sumnjom da su slani preko vise banaka kako bi na koncu bili oprani. Prije negoli se zaradio 1987. godine, mons. Scarano bio je zaposlenik bivše banke Banca d'America e d'Italia. Scarano je pod istragom i u Salernu zbog reciklaže 560 tisuća eura. Jučer, 27. lipnja, Vatikan je suspendirao Scarana sa dužnosti u administraciji.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi