RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

urske sigurnosne službe pronašle sarin kod sirijskih Islamista

Napisano 03.06.2013. 15:12
urske sigurnosne službe pronašle sarin kod sirijskih Islamista

Turske snage sigurnosti pronašle su cilindar od 2 kilograma s otrovnim plinom sarinom za vrijeme pretrage kuća sirijskih militanata koji su povezani s Al Nusra Frontom. Turski mediji prenose kako je plin trebao biti upotrijebljen kao bomba. Ovo je još jedna, možda i najkredibilnija do sada, informacija koja potvrđuje kako militanti iz Al-Nusra Fronta posjeduju kemijsko oružje te kako je to isto oružje najvjerojatnije već i upotrijebljeno na terenu u Siriji kako bi se za napad okrivila sirijska vojska s ambicijom korištenja incidenta kao mogući povod za stranu vojnu intervenciju.

Sarin je otkriven u domovima navodnih sirijskih Islamista koji su privedeni u južnim provincijama Adana i Mersia nakon racije turske policije koja se dogodila ove srijede. Navodno, prema izvještaju, sarin je trebao biti upotrijebljen za kemijski napad na južni turski grad Adana.

Prethodno ovoj raciji turske specijalne anti-terorističke jedinice uhitile su ovog ponedjeljka 12 osumnjičenih pripadnika Al-Nusra Fronta, terorističke organizacije koja je direktno povezana s Al-Qaedom u Iraku.

Za vrijeme racije također je pronađeno oružje, dokumenti i digitalni podaci koji se trenutačno istražuju od strane policije. Nakon uhićenja petorica osumnjičenih su puštena dok su sedmorica i dalje u pritvoru. Turske vlasti još nisu komentirale ovu akciju policije.

Na ovu vijest žustro je reagirala Rusija - iz Moskve se ističe kako se mora provesti temeljita istraga po pitanju zatvorenih sirijskih militanata i njihovom posjedovanju sarina. "Jako smo zabrinuti zbog ovih medijskih napisa. Rusija drži kako je uporaba bilo kakve vrste kemijskog oružja potpuno nedopustiva", istaknuo je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova, Aleksandar Lukašević.

Turske vlasti na čelu s premijerom Erdoganom nastojale su iskoristiti teroristički napad u gradu Reyhanli, u blizini tursko-sirijske granice, kako bi za stradavanje 51 osobe optužili sirijske vlasti. No, kako vrijeme prolazi postaje sve izvjesnije kako su iza tog napada stajali radikalni militanti koji se bore u Siriji. Osim toga, ove najnvoije vijesti koje stižu iz Turske možda će napokon rasvijetliti pozadinu oko kemijskog napada koji se dogodio ranije ove godine u neposrednoj blizini Aleppa. RT

Croportal 


Nema komentara

Anketa

Ustavi