RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vatikan priznaje Međugorje?

Napisano 11.09.2012. 12:07

Vatikan priznaje Međugorje? 

Vatikan će uskoro razmatrati izvješće Međunarodnog povjerenstva za Međugorje pri Kongregaciji za nauk vjere u Vatikanu zadužene da ispita činjenice o navodnom ukazanju Gospe u Međugorju, općina Čitluk, javila je ruska Vjerska informativna agencija (VIA). Pozivajući se na katoličke medije u Italiji, VIA podsjeća da je Vatikan još 2010. godine formirao Povjerenstvo na čijem je čelu kardinal Camillo Ruini, a koja je navodno prikupila mnogo „pozitivnog materijala“ povodom ukazanja Gospe u Međugorju.

Izvješće Međunarodnog povjerenstva će uskoro biti predat Kongregaciji za nauk vjere, koja će ga dalje prosjediti papi Benediktu XVI radi donošenja konačne odluke o slučaju Međugorje.

U Vatikanu se spominje mogućnost da se za Međugorje osnuje posebna biskupija, kako bi se odvojila od mostarske, čiji biskupi nisu bili skloni događajima u Međugorju.

Ipak, ne isključuje se mogućnost da Međugorje bude proglašeno „svetištem“. Smatra se, naime, da je na pozitivan stav Povjerenstva uticala nedavno objavljena knjiga Elizabette di Nicolo „Međugorje - nada za svijet“.
U knjizi se opisuje borba njenog dvogodišnjeg sina Joshue, koji je imao rak u posljednjoj fazi, desetak tumora i metastazama u kostima.

Roditelji, koji žive na jugu Italije, sa dječakom su bili u Međugorju, više iz očaja, nego zbog vjere. Nakon toga, dječak više nije imao bolove, tumori su se znatno smanjili tako da su ih liječnici lako uklonili.
Liječnici su, navodi se u knjizi, rekli da nemaju znanstveno objašnjenje za nagli oporavak dječaka o čemu je izvještavala i televizija RAI.

Katolička crkva do sada nije bila spremna na priznanje Međugorje kao „mjesta ukazanja Gospe“. Crkva se u tome oslanjala na stav Biskupske konferencije Jugoslavije iz 1991. godine. To je značilo da je zabranjeno u ime crkve organizirati hodočašća, a svaki takav odlazak se smatrao „privatnim“.

Kardinal Racinger, sadašnji papa, 1998. je demantirao da on kao rukovoditelj kongregacije za „očuvanje vjere“, i papa Ivan Pavao II imaju pozitivan stav o Međugorju.

Svojevremeno su poduzimane u disciplinske mjere protiv svećenika koji su širili kult ukazanja.
Mjesni biskupi iz Mostara uvijek  su se negativno  izjašnjavali o Međugorju.
Biskup Ratko Perić i njegov prethodnik Pavao Žanić, govorili su o „trikovima“ koji neprestano prate navodni slučaj ukazanja, što je redovito dovodilo do konflikata sa franjevcima koji su aktivni u Međugorju – prenosi Tanjug.


Nema komentara

Anketa

Ustavi