RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zukorlić: Odcijepi li se RS, Sandžak će se priključiti BiH?

Napisano 14.08.2010. 08:11

Muftija iz Novog Pazara Muamer Zukorlić krenuo je u obnovu sandžačkog Narodnog vijeća, a predsjednik Odbora za obnovu Džemal Suljević to je objasnio nezadovoljstvom „Bošnjaka svojim ustavnim statusom". Sandžak je otvoreno pitanje koje tek treba rješavati - kazao je on.

Na informaciju da muftija Zukorlić obnavlja sandžačko Narodno vijeće kako bi obnovio autonomiju koju je ta oblast imala od 1943. do 1945. godine, pojavile su se priče da je sve to vezano za - Bosnu i Hercegovinu. To je na izvjestan način za beogradske medije potvrdio i sam Suljević.

- Tražimo autonomiju, teritorijalnu i političku, ali ne samo za Bošnjake već za sve građane koji žive u Sandžaku. Ako u zvaničnom Beogradu ne nađemo sugovornika o ovoj temi, sami ćemo proglasiti autonomiju.

Suljević je kazao da to ne znači namjeru da se po modelu Kosova Sandžak odvoji od Srbije, ali ne isključuje ni takav scenarij, piše San.

- Mi ne zagovaramo odcjepljenje osim u slučaju da se otvori pitanje suvereniteta Bosne i Hercegovine, odnosno njenog raspada - izjavio je Suljević što je protumačeno kao njegovo otvaranje mogućnosti da se Republika Srpska odcijepi od BiH i da se Sandžak priključi bošnjačkom dijelu onoga što bi u tom slučaju ostalo od naše države.

U krugovima međunarodne zajednice su zaprepašteni ovakvim porukama iz Sandžaka, direktnim miješanjem muftije Zukorlića u unutarnje stvari BiH i neizravnim prekrajanjem međunarodno priznatih državnih granica. Također se smatra da sve ovo ide na ruku premijeru RS Miloradu Dodiku, srpskim i bošnjačkim nacionalistima.


Jesu Muslimani prirodno tupi ili se uvijek potrefi takav primjerak?! Od najbliže bošnjačke općine u FBIH do najbliže većinski bošnjačke u Sandžaku ima cca. 150 km zračne linije, a između su sve Srbi.

Autor: dudu | Napisano 14.08.2010. | (53) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(31)

Muftija bi trebalo da je svjestan činjenice da je Bošnjaka u Srbiji manje od 2% od ukupnog broja stanovnika, ako već nije svjestan da je 100% Bošnjaka iz Raške oblasti srpskog podrijetla.

Autor: srbijabor | Napisano 08.11.2010. | (30) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(26)

Anketa

Ustavi