RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zaboravljeni u Haagu

Napisano 06.05.2010. 11:58
Haška šestorka

Biti optužen za zločinački pothvat u obrambenom ratu je apsurd sam po sebi. Kada vam se uz to dogodi da vas se i vlastiti narod i država odreknu, onda vjerojatno pripadate nekolicini ljudi u povijesti čovječanstva koji su morali progutati tu gorku pilulu i proživjeti takvu sudbinu. Nešto slično se dogodilo, odnosno još uvijek se događa Slobodama Praljku, Valentinu Ćoriču i ostalim članovima šestorke, bivšim dužnosnicima Herceg Bosne i HVO-a koji su optuženi pred Haaškim sudom.

Sve do prije nekoliko mjeseci srpski zločinci i pokrovitelji brojnih zločina slobodno su hodali Srbijom. Vlasti ne samo da ih nisu željele uhititi nego su ih čak i čuvale. Osuđeni pripadnici Armije BiH se pokapaju uz najviše vojne počasti i unatoč osuđujućim presudama tretiraju se kao ratni heroji. I to čak preko državnih medija. Gotovina u Hrvatskoj skoro ima status božanstva, slična je priča i s ostalim optuženim generalima. To je vjerojatno i logično jer konačnih presuda nema, a Hrvatska je obranjena uvelike zahvaljujući i njihovim sposobnostima. Samo "ona" šestorica Hrvata iz BiH isto drvo bez korijena! Hrvatska ih izručila i u istom trenutku zaboravila.

U BiH ih ostali narodi već duže tretiraju kao osuđene ratne zločince, dok samo rijetki Hrvati bi znali nabrojati barem tri imena od njih šest optuženih. Nažalost, i hrvatski političari u BiH, ali i narod se ponašaju kao da im se sudi za zločine u Ruandi, a ne za neke događaje koji su se odigrali kod nas. U biti, ne sudi se šestorci nego Hrvatima u BiH i onome što je HVO radio tijekom rata. A pokušava se dokazati da su pripadnici HVO-a činili zločine gdje su god kročili čizmom, da su željeli podijeliti BiH, da su Hrvati bili agresori na zemlju u kojoj žive stoljećima.

Da, bilo bi smiješno da nije tužno. A tužno je jer postoji realna mogućnost da ih osude unatoč svim dokazima da se ne radi o zločinačkom pothvatu, da je HVO branio Hrvate i da nije dijelio Bosnu i Hercegovinu. Prlić jednom u sudnici reče kako ne živi u zabludi da će biti oslobođen jer konačnu presudu u ovom slučaju donosi politika, a ne pravda. Sigurno nije bio daleko od istine. Štoviše, nitko ništa iskrenije nije rekao tijekom ovoga procesa. A hrvatska politika nastavi šutjeti. Praljak je u posljednjih šest godina, otkada je podignuta optužnica, skupio desetke tisuća dokumenata pokušavajući spriječiti prepravljanje povijesti na ovim prostorima, a Hrvati ga doživljavaju kao starijeg gospodina sijede brade koji nas isključivo zabavlja svojim ciničnim i ironičnim izjavama. I ništa više!

Berislava Pušića nitko nije ni spomenuo u četiri godine suđenja niti optužio za bilo što, a čovjek će "trunuti" u pritvoru još barem godinu dana. Kao da će živjeti 500 godina, pa mu se nigdje ne žuri. I nikome ništa. Devalvacija onoga što se događa šestorci u Haagu mogla bi skupo stajati Hrvate u BiH. Osuda Prlića i ostalih značila bi da je svaki pripadnik HVO-a bio dio zločinačkog pothvata, a ne daje branio svoju ženu i djecu od četničkih i mudžahedinskih hordi. Naravno, zločinaca i zločina je bilo na sve tri strane, bez obzira na razmjere zločina. Ali oni imaju ime i prezime. Kolektivna odgovornost ne može biti rješenje ovoga problema. Tako se samo stavlja pečat na jedan cijeli narod, i to ne samo na nas koji živimo u ovom trenutku nego i na nekoliko budućih generacija. Stoga je neshvatljiva šutnja Hrvata o ovom pitanju, osobito političkog vrha. A možda je već kasno za neke poteze i pomoć. Proces je ušao u fazu završnih riječi. Nakon toga više nema priče! Samo povijesna odluka suda.

Ispada da je glavni branitelj optuženih Hrvata bio predsjedatelj sudskog vijeća sudac Jean Claude Antonetti. Samo je on skupio hrabrosti i rekao kako nije dokazano da je HVO srušio Stari most te da brojne druge teze iz optužnice nisu dokazane. Samo je on pružio tračak nade u pravedno suđenje Prliću i ostalima. Hrvati koji su davno prije trebali to reći i dalje šute. Promukli su,ne čuju se!

Marko Karačić/Večernji List


Nema komentara

Anketa

Ustavi