RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

9. Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja u Kreševu

Napisano 11.10.2012. 11:04

9. Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja u Kreševu

Zavičajna udruga „Kreševski citrin“ po deveti put organizira Sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja koji će se održati u prostorijama Osnovne škole u Kreševu 20. i 21. listopada 2012. godine

Kada je skupina zaljubljenika u minerale, stijene i fosile iz Kreševa 2004. godine, a po uzoru na slične sajmove minerala, stijena i fosila koji se održavaju diljem Europe, odlučila da takav Sajam pokušaju organizirati u Kreševu nisu ni slutili da će isti pobuditi toliko interes kako kod domaće tako i kod svjetske javnosti. Kreševo kao staro rudarsko središte bilo je idealno mjesto za održavanje istog, kako zbog svoje rudarske tradicije tako i zbog blizine glavnog grada BiH, a i blizine glavnih prometnica.

Već prvi sajam pobudio je veliki interes, tako da dolasci sve većeg broja izlagača i posjetitelja rastu iz godine u godinu. Oko 50 izlagača iz BiH, Slovenije Hrvatske, Srbije, Češke i Austrije svake godine izlažu svoje minerale, stijene i fosile koje plijene svojom raznolikošću boja, oblika i veličina i predstavljaju iznenađenje za sve posjetitelje. Ono što posebno raduje je sve veći broj izlagača iz BiH, a posebno mladih, tako da je u Kreševu formirana Udruga „Citrin“, koja se bavi edukacijom, skupljanjem stijena, minerala i fosila, njihovoj zaštiti na prostorima Srednjobosanskog škriljavog gorja.

Minerali i kristali Srednjobosanskog gorja, hijelofan - jedini takav u svijetu, kvarc – čađavac, prozirac, citrin, tetraedrit, realgar, auripigment, florit, azurit, malahit, pirit i mnogi, mnogi drugi ovaj prostor čine jedinstvenim i idealnim za edukaciju geologa, rudara, hidrogeologa, kemičara kao i drugih ljubitelja prirode i prirodnih resursa ali i kao turistički potencijal obzirom na jedinstvenost prostora. Veliki broj posjetitelja (oko 2.000 svake godine), organizirano prisustvo osnovnih i srednjih škola Kreševa, Kiseljaka, Breze, Sarajeva, Zenice, Fojnice, prisustvo eminentnih stručnjaka iz ove oblasti, Akademije nauke i umjetnosti BiH, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavičajnog muzeja Sarajevo, Prirodnoslovnog muzeja Zagreb, Geološkog instituta iz Austrije, Zavoda za geologiju Sarajevo i Zvornik, Rudarskog instituta iz Tuzle, RGGF iz Tuzle, Metalurškog instituta Zenica, Građevinskog fakulteta iz Sarajeva i Mostara, RGN fakulteta Zagreb, Ina –Naftaplin Zagreb obvezuju organizatore na razmišljanje o još kvalitetnijoj i sadržajnijoj ponudi na sajmu.

Izložba minerala, stijena i fosila kao i rekonstrukcija metoda i tehnologija starog rudarstva na ovim prostorima, koja je sastavni dio izložbe, samo je jedna od mogućnosti koje pruža ovaj sajam, tako da već ove godine uz izložbu minerala organizatori planiraju i posjetu staroj srednjovjekovnoj kovačnici i starom mlinu karakterističnom za područje Kreševa, te posjetu i obilazak eko – sela Vranci.

Ovaj sajam je jedina manifestacija ove vrste u BiH i postepeno ulazi u kalendar aktivnosti domaćih i inozemnih izlagača, a BiH se našla na listi država u kojima se na organiziran način okupljaju kolekcionari i zaljubljenici u minerale, stijene i fosile. Sajam koji je bio zamišljen kao izložba kristala, minerala i stijena Srednjobosanskog škriljavog gorja sa prikazom povijesti rudarenja na ovim prostorima, obzirom na kvalitetu eksponata, broj izlagača, veliku posjetu, medijsku prisutnost postaje prepoznatljiv i mimo granica općine Kreševo, Kantona Središnja Bosna, pa čak i Federacije BiH.

Generalni sponzor Sajma je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a pokrovitelji Općina Kreševo i Turistička zajednica Županije Središnja Bosna.

| centralna.ba |


Nema komentara

Anketa

Ustavi