RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hoće li Mostar konačno postati hercegbosanska metropola?

Napisano 02.05.2011. 19:32

Sustav za instrumentalni prilaz na zračnu luku Mostar je konačno instaliran te je time jedna od prepreka za povećanje prometa na ovoj zračnoj luci, otklonjena. Ovu investiciju veličine 1 milijun KM (cijena sustava u koju je uključeno i trotjedno školovanje tri tehničara iz sastava službe Tehnike kontrole zračnog prometa Mostar a koje je izvršeno u Stuttgartu, projektiranje i izvođenje građevinskih radova, dizajniranje procedura i kalibraža sustava) je u cjelokupnom iznosu platila Federalna direkcija civilnog zrakoplovstva/avijacije u cilju ostvarivanja bolje dostupnosti zračne luke Mostar europskim avio prijevoznicima.

Sustav je isporučila tvrtka Thales GmbH iz Njemačke temeljem ugovora o nabavci opreme po kojem je i aerodrom Tuzla opremljen identičnim sustavom.

Razlika između instaliranja opreme u Tuzli i Mostaru je u tome što je, za razliku od sustava koji je instaliran i koji je u operativnom radu na aerodromu Tuzla, sustav u Mostaru tako postavljen da navodi zrakoplove pod kutom od 21° u odnosu na osu uzletno-sletne staze (USS). Uzrok ovome je orografija terena (brda južno od zračne luke).
Fotografija novopostavljenog sustava na zračnoj luci Mostar. Desno je antenski stup sa setom od tri antene za određivanje kuta prilaza (3,2°) a u sredini slike je antenski sustav sa setom od 14 dipol antena (u bijelim kućištima-radomima) za određivanje pravca prilaza (kut je 21° u odnosu na pravac protezanja USS). Ispred ovo antenskog sustava je monitoring antena pomoću koje sustav sam sebe interno stalno provjerava (provjerava ispravnost parametera funkcioniranja).

Tijekom građevinskih radova koje je izvela građevinska tvrtka MAAč d.o.o. iz Mostara postavljeno je skoro 3 km podzemnog kabela radi napajanja sustava kao i cijev za optička vlakna radi prelaska sa žične komunikacije na komunikaciju putem optičkih vlakana. Također su izvršeni i dosta obimni građevinski radovi dobrim dijelom na ravnanju i niveliranju terena oko i ispred antenskih sustava a što se može primijetiti na fotografiji.


                                                          

 

Nadzor funkcioniranja sustava (detaljan pregled parametara) se vrši iz nadzorne sobe tehnike kontrole zračnog prometa u kontrolnom tornju. Kontrolori također imaju ispred sebe panel sa prikazom statusa svih sustava.

Krajem mjeseca ožujka je izvršena kalibraža i commissioning (provjera radi preuzimanja od proizvođača) cjelokupnog sustava i u sklopu te provjere je obavljeno preko 50 naleta kako bi se svi radni parametri sistema provjerili. Dovršavanjem instaliranja sustava ''loptica'' prelazi na teren zračne luke i grada Mostara kao njenog većinskog vlasnika koji trebaju osigurati gorivo za zrakoplove, kako po pitanju dostupnosti i pouzdanosti dostave tako i po pitanju količine i, naravno, prihvatljive cijene. Nakon goriva kao gorućeg pitanja slijede i sljedeća: proširenje platforme, presvlačenje USS, rekonstrukcija i proširenje terminalne zgrade, nabavka nove opreme i sl.

 

hercegbosna.org/bljesak.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi