RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Jesu li tužiteljicu Glušac potkupili da bi slučaj “Gibraltar” pao!?

Napisano 08.11.2014. 18:11
Stipe Prlić

Dragica Glušac, tužiteljica Tužiteljstva BiH, koja je do slučaja „Gibraltar“ kao tužitelj bila nepoznata široj javnosti, iznenada je usred slučaja, otišla na bolovanje i to odmah nakon što je Sud BiH osumnjičene pustio na slobodu, saznaje novinska agencija Patria iz izvora u Tužiteljstvu BiH.

Glušac je preko noći „doživjela slavu“ jer je na ročište na kojem se odlučivalo o određivanju mjere pritvora osumnjičenim u slučaju „Gibraltar“ došla potpuno nespremna, u što su se imali prilike uvjeriti i novinari i osobe koje su prisustvovale gotovo šestosatnom ročištu.

 

Višemilijunska afera

Podsjećanja radi, samo dan prije u medijima je dala izjavu da ima „čvrste dokaze protiv osumnjičenih“. No, na ročištu se pokazalo sasvim suprotno. Zbog čega se Glušac tako „čudno“ ponašala u sudnici, a riječ je o višemilijunskoj aferi koju već godinama temeljito istražuju pravosuđa Slovenije, Hrvatske i Austrije u prvi mah je bilo nepoznanica.

Međutim, kako tvrdi izvor Patrie iz Tužiteljstva BiH, Glušac je navodno dobila pozamašnu sumu novca od dvije osobe, jednog od osumnjičenih i jedne osobe koja je „debelo“ umiješana u cijelu aferu, a ne nalazi se na popisu osumnjičenih te razloge njene nespremnosti treba tražiti u toj činjenici, a njeno bolovanje jedan je od dokaza „da posla nisu čista“.

Inače, u akciji “Gibraltar” pripadnici SIPA-e uhitili su devet osoba i to: Nevena Kulenovića, Belmu Kulenović i Sanjina Kulenovića iz marketinške agencije S.V.R.S.A, Stipu Prlića i Zorana Bakulu visoke dužnosnike HT Eroneta, Lajlu Torlak, zamjenicu direktora Pinka BH, Darka Aleksića direktora Mreže plus, Ejuba Kučuka direktora agencije MITA Ejuba, i Senada Zaimovića vlasnika “Fabrike”.

Na teret im se stavlja krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima financijski kriminal, korupcija, pranje novca, porezna utaja, carinska prevara, zloupotreba položaja, krivotvorenje službene isprave, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi.

 

Kao početnik na sudu

Glušac je na ročištu tako neuvjerljivo zvučala, da se dalo pretpostaviti da će osumnjičeni završiti na slobodi, jer je obrana osumnjičenih ukazala na činjenicu da osim policijskih izvještaja, niti jedan relevantan i čvrst dokaz za određivanje mjere pritvora nije obrana nije predočila. S druge strane tužiteljica Glušac zatražila je od Suda BiH da u ovom dijelu postupka Tužiteljstvo BiH, pozivajući se na član 47. ZKP-a, neće predočiti dokaze obrani.

Međutim, sudnica za prethodni postupak Minka Kreho tijekom izlaganja tužiteljice tri puta je upozoravala da ni Sudu BiH nisu predočeni dokazi.

Da bi u potpunosti bila jasna, na kraju je Kreho kazala da se na Sudu BiH govore tri jezika bosanski, srpski i hrvatski te da se dokazi koji su dostavljeni na slovenskom i engleskom neće ni razmatrati, jer ih nitko ne razumije.

Dakle, Glušac je navodno s namjerom da osumnjičeni i budu pušteni da se brane sa slobode u sudnici namjerno djelovala kao početnik. U Tužiteljstvu BiH su na upit je li tužiteljica Glušac na bolovanju kazali da se tek sljedeći tjedan može dobiti odgovor.

NAP/Dnevnik.ba

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi