RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pred crkvom u Zenici plakati s pozivom na prelazak na islam

Napisano 02.04.2010. 10:25

Mnogobrojni vjernici katoličke vjeroispovijesti, dolazeći na misno slavlje u župnu crkvu sv. Ilije u središtu Zenice, ostali su iznenađeni, ali i povrijeđeni onim što su vidjeli. Prostor oko crkve, župnog ureda te Katoličkog školskog centra “Sveti Pavao” bio je oblijepljen plakatima kojima ih se poziva na javnu tribinu čija je tema, kako kažu, provokativna.

Ono što je uvrijedilo vjernike katolike jest poziv na razgovor o prelasku nemuslimana na islam. Plakatima koje je postavila muslimanska organizacija “Poziv u Raj”, kažu povrijeđeni zenički Hrvati, očito se željelo isprovocirati zeničke katolike, kao i brojne prognane Hrvate koji su za uskrsne blagdane došli posjetiti svoje obitelji i obići u ratu porušene domove. Potvrda ovakvoj njihovoj tvrdnji, kažu, jest činjenica da su plakati postavljeni samo oko crkve sv. Ilije.

Plakati s pozivom na tribinu o temi “Prelazak nemuslimana na islam”, kako doznajemo, još uvijek stoje pred crkvom, župnim uredom te KŠC-om “Sveti Pavao”. Provokacija katolika u Zenici na blagdan Cvjetnice, nažalost, tek je jedna u nizu koje doživljavaju u ovome gradu. Na meti napada nedavno je, prilikom blagoslova kuća u naselju Tetovo, bio fra Drago Perković, župni vikar župe sv. Ilije. Njega je verbalno napala skupina učenika Osnovne škole “Hasan Kikić”. Fra Drago nije se obazirao na njihove uvrede, nego je o njima izvijestio ravnateljicu škole koja mu se ispričala, a slučaj je prijavio i policiji.

Vikar župe sv. Ilije fra Drago Perković zapitao se tada što tek doživljavaju Hrvati koji žive u Zenici. U župu sv. Ilije, jednu od pet zeničkih župa, dosad se vratilo oko dvije tisuće od prijeratnih pet tisuća vjernika. Uz teško ekonomsko stanje i nemogućnost zaposlenja, nesigurnost prognani zenički Hrvati navode kao jednu od glavnih prepreka masovnijem povratku.


Nema komentara

Anketa

Ustavi