RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tunjo još nije napravio enciklopediju BiH zbog opstrukcije "onih drugih"

Napisano 03.05.2010. 16:36

 Nakon što nije uspio napraviti ništa na projektu Enciklopedije BiH, a dobio je i svojevrsnu "pljusku" nakon što je skupina hrvatskih znanstvenika i entuzijasta uspjela izdati vrlo kvalitetni prvi svezak Hrvatske enciklopedije BiH, kontroverzni profesor Muhamed Filipović krivnju za svoj neuspjeh i očitu nesposobnost prebacuje na sve druge:

- Enciklopedija BiH na kojoj intenzivno radim, jedan je od fundamentalnih projekata bitnih za dokazivanje istine o našoj zemlji i nama u svim aspektima našeg postojanja. Ja sam davno razvio koncept enciklopedijskog prikaza BiH, ali sam zbog opstrukcija prosrpskih faktora u našoj politici bio onemogućen da ga dovršim. Moj napor završio je objavljivanjem Enciklopedijskog separata o BiH, koji je do danas jedina enciklopedijska publikacija o našoj zemlji i nama, kazao je Filipović u razgovoru za sarajevski "Dnevni avaz" te nastavio:

- U njemu su Bošnjaci prvi put u historiji bili prikazani kao ravnopravan narod, s kulturom i tradicijom. Ovaj uradak stavljen je u podrum pod optužbom da sam napravio "muslimansku enciklopediju", a ja sam otjeran i onemogućen da projekt dovršim. To se dogodilo odmah nakon smrti Miroslava Krleže, koji me snažno podržavao. Moj glavni egzekutor bio je rahmetli Nijaz Dizdarević, koji je i tokom cijelog rada na ovom projektu činio sve da se on onemogući. Nažalost, Nijaz i danas ima svoje nasljednike. Dok okolne države ulažu milijune u svoje enciklopedije, naša država uložila je do sada jedva kojih 160.000 KM, manje nego za jedan ministarski automobil.

dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi