RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vrata crkve za bdijenje će biti otvorena do ponoći

Napisano 26.10.2012. 10:19

Svi sveti – Noć otvorenih crkvi u župi Pohoda BDM u Banjoj Luci

Vrata crkve za bdijenje će biti otvorena do ponoći

Uoči svetkovine Svih Svetih, udruga Misijska europska katolička inicijativa „Kristov stol“ iz Zagreba i ove godine organizira diljem Hrvatske i BiH u srijedu, 31. listopada navečer „Noć otvorenih crkvi“. Ovo je već treća godina za redom da se u Hrvatskoj ovako nešto hvale vrijedno organizira.

U Noći otvorenih crkvi, s 31. listopada na 1. studenoga planira se da vrata katedrala i drugih crkvi koje se žele priključiti, uz prijave organizatoru, ostanu otvorena barem do ponoći, a u njima će biti određeni prostori za molitvu, te duhovno i kulturno razmišljanje. Inicijativom se želi očitovati da su kultura i duhovnost u Europi izvor društvenog života, te vratiti puninu kršćanskog smisla noći uoči Svih Svetih, ugrožene nametnutim novopoganskim običajem „Halloween“ ili „Noći vještica“.

Inicijativi „Noći otvorenih crkvi“ se po prvi put pridružuje i župa Pohoda BDM u Banjoj Luci, kao prva župa iz Banjolučke biskupije i druga iz BiH, s geslom „Svetost pobjeđuje“. Župna crkva će biti otvorena u srijedu 31. listopada, od 18 do 24 sata. Molitveno bdijenje započinje večernjom svetom misom u 18 sati, nakon čega će na oltaru za adoraciju biti izložen Presveti Oltarski Sakrament. Svaki sat će molitveno bdijenje animirati jedna od ženskih  redovničkih zajednica koje djeluju u župi: Misionarke Ljubavi, Klanjateljice Krvi Kristove, Sestre Milosrdnice, zatim učenici i profesori Katoličkoga školskog centra „Bl. Ivan Merz“, a u 23 sata će iz dvorane Župnoga pastoralnog centra prema crkvi krenuti procesija mladih s upaljenim svijećama, te će oni pjesmom i molitvom nastaviti adoraciju do ponoći, kada će biti svečani završni blagoslov s Presvetim. Cijelo vrijeme bdijenja bit će svećenici na raspolaganju za svetu ispovijed.

Pozivaju se i ostale crkve i katedrale u svim gradovima i mjestima da te večeri otvore svoja vrata, te da se prethodno najave Udruzi Kristov Stol u Zagrebu koja je pokretač ove akcije. Više informacija na mrežnoj stranici Udruge www.kristov-stol.hr.


Nema komentara

Anketa

Ustavi