RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HE Mostarsko Blato puštena u probni rad

Napisano 13.05.2010. 18:36

Danas je u probni rad svečano puštena Hidroelektrana Mostarsko blato instalirane snage od 60 MW. Hidroelektranu je u probni rad pustila predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, koja je istaknula da je ovo iznimno vrijedan projekt, posebice u vremenu kada se zemlja nalazi u teškim ekonomskim prilikama.

"Realizacija ovog projekta predstavlja snažan poticaj izvlačenju gospodarstva iz krize, te poticaj ulaganjima, otvaranju novih radnih mjesta, a svakako snažan poticaj razvoju i perspektivama drugih gospodarskih grana koje su izravno vezane za elektroenergetski sektor", kazala je Krišto, te uputila čestitke menadžmentu i upravi Javnog poduzeća Elektroprivreda HZ HB na realizaciji projekta.

Svečanom otvaranju nazočio je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, koji je u prigodnom obraćanju istaknuo kako "ništa tako snažno ne može okupiti bitne ljude ove zemlje na jednom mjestu, kao što to može uspjeh, bez obzira na kojem se mjestu realizira".

"Ovaj uspjeh Elektroprivrede HZ HB uspjeh je i BiH u cjelini", ocijenio je Špririć te uputio čestitku svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta izgradnje HE Mostarsko Blato. Posebice je čestitao predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, koji je prije četiri godine položio kamen temeljac za izgradnju tog objekta.

"To znači imati viziju i raditi na realizaciji iste vizije", kazao je Špirić,.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH napomenuo je da je ovaj projekt pokušaj da se pokaže jača solidarnost unutar BiH koja se izvoznica električne energije.

"Vi znate da postoje kolektivi iz područja Hercegovine koji plaćaju cijenu izvoza, a kubure s energijom. Zato mislim da ćemo u vremenu ispred nas pokazati veću spremnost za unutrašnju solidarnost. Kada pokažemo veću solidarnost unutar BiH onda ćemo biti solidni partneri ne samo u energetici, već i u drugim oblastima", zaključio je Špirić.

Brojnim okupljenim na otvaranju obratio se i federalni ministar energije, rudarstva, industrije Vahid Hećo, koji je podsjetio da je bilo određenih protivljenja od domaćih i stranih čimbenika za ovaj projekt, ali da je njegovo ministarstvo podržalo realizaciju projekta jer, kako je kazao, svaka investicija koja dođe u BiH je dobrodošla.

"Izgradnjom ovog objekta, ne samo da smo došli do potrebnih količina električne energije, nego smo zaposlili i određen broj tvrtki i njihovih radnika", kazao je Hećo, te izrazio žaljenje što prije dvije godine nije krenuto u izgradnju 8 elektroenergetskih objekata

Ipak je istaknuo da je Vlada FBiH i njegovo ministarstvo prije četiri mjeseca pokrenulo investicijski ciklus za izgradnju 6 termoelektrana, 16 hidroelektrana i 6 vjetroelektrana na području Federacije BiH.

"To je veliki broj objekata koji su nam itekako potrebni jer, bez obzira što naše elektroprivrede izvoze električnu energiju, BiH ipak nema viška električne energije", ocijenio je Hećo.

Generalni direktor Javnog poduzeća Elektroprivreda HZ HB Matan Žarić istaknuo je da je današnji dan vrlo važan za to poduzeće, ali i za širu društvenu zajednicu.

"Danas svjedočimo svečanom puštanju u probni rad HE Mostarsko blato i time, ne samo ostvarujemo san brojnih vizionara, projektanata i inženjera, ili svoj poslovni cilj, nego ponajprije otvaramo perspektivu budućnosti na ovim prostorima", kazao je Žarić.

Dodao je da je, nakon hidroelektrane Peć Mlini kod Gruda, koju su pustili u rad prije gotovo šest godina, ovo druga poslijeratna hidroelektrana izgrađena od strane Elektroprivrede HZ HB te da su jedino javno poduzeće koje je izgradilo nove hidroelektrane ne samo na našim prostorima, nego i u široj regiji.

HE Mostarsko blato ima instaliranu snagu od 60 MW, a očekivana godišnja proizvodnja je 170 GWh električne energije, što je oko 10 posto sadašnje proizvodnje poduzeća. Financijska vrijednost projekta oko 140 milijuna KM, pojasnio je Žarić.

Inače, planovi izgradnje HE Mostarsko blato stari su gotovo jedno stoljeće, dok je početak bio 2006. godine. HE Mostarsko blato smještena je jugozapadno od grada Mostara i energetski koristi prirodnu visinsku razliku od 178 m između Mostarskoga blata i Bišća polja, tj. doline rijeke Neretve.

HE Mostarsko blato koristi vode sliva Lištice koje se prikupljaju u akumulacijski bazen smješten na prostoru polja. Prirodni sustav ponora i postojeći vodoprivredni tunel za velike vode Varda odvodi vodu u navedene rijeke.

(Fena)

foto: bljesak.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi