RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Tokiju i na Hokaidu

Napisano 10.11.2011. 10:45

Ivana Udovičić zajedno s Turističkom zajednicom Odžaka na Dalekom Istoku

U Tokiju i na Hokaidu

Nakon turističke suradnje vrata Japana su preko Agencije JICA otvorena za gospodarsko uvezivanje

Turistička zajednica Županije Posavske svojim je primjerom pokazala kako se angažiranim pristupom u izradi projekata mogu lako nadići lokalni okviri i dosegnuti, za početak suradnje, turistička poveznica s Japanom.

Višemjesečni posao

Ivana Udovčić iz Odžaka predstavljala je prezentacijom projekta turizma, ne samo Županiju Posavsku, već i Bosne i Hercegovine. Naravno, sve nije došlo samo od sebe, već je tomu prethodio višemjesečni posao izrade projekta kako bi se udovoljilo zahtjevnim traženjima Agencije za pomoć u suradnji i sa zemljama u razvoju iz Japana (JICA). U tome su uspjeli i njihov je projekt dobio zeleno svjetlo za sudjelovanje u međunarodnom projektu. Simpatična Ivana ovog je tjedna doputovala iz Japana i sva je puna dojmova o Dalekom istoku, Japanu, Tokiju, sudjelovanju u organiziranim radionicama sa svjetskim stručnjacima iz oblasti turizma sa naglaskom na marketingu i promociji turizma za japansko tržište.
Poznato je da Japanci puno putuju te potroše oko 27 milijardi dolara na izvozno-turističko tržište. Namjera je bila da se i Bosna i Hercegovina predstavi na japanskom turističkom tržištu, predstavi svoje potencijale.
Poseban je interes japanskih turista za selektivne oblike turizma koji se odnose na prirodu, kulturno povijesne spomenike i eko očuvane zone. Turistička zajednica Posavske županije prijavila se za ovaj projekt ali ne samo za područje Županije Posavske, nego je pripremala ukupan projekt za cijelu Bosnu i Hercegovinu u kojem su predstavljeni nacionalni parkovi i sve što je vezano za eko turizam u BiH, pojašnjavaju u Turističkoj zajednici Posavske županije.

Ivana je oduševljena profesionalnošću i besprijekornom organizacijom predstavljanja projekta, gostoprimstvom.
- Bile su dvije prezentacije. Na početku je bilo predstavljanje naših potencijala BiH, pred predstavnicima 20 zemalja svijeta. Za radionicu u Tokiju je izrađen marketing plan i plan promocije turist potencijala BiH fokusiran za japansko tržište. U toku radionice posjetili smo svjetski sajam turizma (u Tokiju). Obišli smo njihove potencijale za eko turizam na otoku Hokaido u kojem smo doživjeli način na koji japanski turisti žele dobiti turističke usluge u drugim zemljama. Imali smo japansku odjeću, obuću, spavali u njihovim objektima. Japanci apsolutno cijene izvornost, tradicijsku kulturu, a vrlo malo modernizam u turizmu, priča nam sa oduševljenjem Ivana.

Zanimanje za BiH

- Japanci su pokazali veliki interes za turistički obilazak BiH, zanimaju ih rijeke, rafting na njima, nacionalni parkovi, spomenici pod zaštitom UNESCO-a, hoteli, kakvi su programi posjeta. Zanimaju ih kako doći u BiH, gdje su aerodromi. Kako se radi o Dalekom Istoku pokazali su interes kako BiH posjetiti u okviru europske posjete u sklopu obilaska nekoliko zemalja regije. Upravo tu je naša najveća šansa, smatra Hajrudin Hadžidedić, direktor TZ-a ŽP-a.

Nakon povratka iz Japana Ivana će svoja iskustva prenijeti u tri prezentacije, najprije u Odžaku, a potom u Sarajevu i Mostaru.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi