RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Umjesto delaboracijom uništavaju detonacijom

Napisano 13.10.2011. 11:02

UNDP BiH u pogon za delaboraciju avionskih mina u Vitezitu uložio tri milijuna KM

Umjesto delaboracijom uništavaju detonacijom

■ Vitez dobio 12 tona TNT-a koji je utrošen za proizvodnju gospodarskih eksploziva
■ Vitezitovi radnici imaju velika iskustva u delaboraciji
■ Umjesto u Vitezitu, bombe uništavaju na poligonu Oružanih snaga

Prije godinu dana UNDP BiH u Vitezitu je izgradio pogon za delaboraciju avionskih bombi u kojem je nova radna mjesta trebalo dobiti dvadesetak radnika. Prema izjavi bivšeg direktora Vitezita Pere Džepine, u pogon je uloženo 1,6 milijuna eura. Radnici su završili obuku za delaboraciju, a UNDP, umjesto u Vitezitu, aviobombe uništava na poligonu Oružanih snaga BiH, „Odlučna Barbara“ u Glamoču. Općinski čelnici Civilne zaštite u Glamoču strahuju za životni okoliš, ali i za živote pastira koji u blizini čuvaju stada.

Početa je druga faza

Misija Ujedinjenih naroda za razvoj BiH (UNDP) počela je drugu fazu uništavanja aviobombi na području bivšeg vojnog poligona „Odlučna Barbara“kod Glamoča. Međutim, Jasmin Porobić, glavni projekt-menadžer UNDP-a BiH za uništavanje neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava, još prije mjesec dana uvjeravao nas je kako će se taj posao početkom ovoga mjeseca raditi u novoizgrađenom pogonu Vitezita u Vitezu u koji je UNDP navodno uložio tri milijuna KM, iako stručnjaci tvrde da je sve stajalo pet puta manje. Naime, delaborirani eksploziv iz aviobombi u Vitezitu se trebao ponovno prerađivati u gospodarske eksplozive za rudnike, kamenolome, izgradnju auto-cesta, itd.
Vitezitovi radnici imaju velika iskustva u delaboraciji, a do 2008. godine jedan dio proizvodnje „živio“ je od delaboriranja neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava.

Zašto se odustalo

Zašto je UNDP BiH odustao od pogona za delaboraciju avionskih bombi u Vitezitu, nismo uspjeli doznati od Jasmina Porobića. Koliko je delaboracija neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava bila značajna za proizvodnju eksploziva, govori i podatak da je Franjo Kovač s još trojicom radnih kolega uz najprimitivniji alat deaktivirao, a zatim razgradio TNT iz više od 2.500 protutenkovskih mina.
Na taj način Vitezit je dobio oko 12 tona TNT-a koji je utrošen za proizvodnju gospodarskih eksploziva, a metalni dijelovi prodani u sekundame sirovine.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi