RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kad pada kiša kupus najbolje ide

Napisano 16.10.2011. 11:09

Na licu mjesta -  Uskoplje/Gornji Vakuf poznat po proizvodnji povrća

Kad pada kiša kupus najbolje ide

■ Vreća košta pet KM
■ Svi prodavači su i uzgajivači i prodaju kupus sa svojih njiva

Uskoplje/Gornji Vakuf je općina koja je nadaleko poznata po proizvodnji kupusa. Ljetne temperature su idealne za sadnju kupusa, a za dobar rod veoma je bitno navodnjavanje što u ovoj dolini ne predstavlja problem.

Niske cijene

Na putu Uskoplje/Gornji Vakuf - Bugojno u mjestu Dražev Dolac gdje se nalaze veliki zasadi kupusa, ljudi ga u vrećama prodaju pored puta. Prodavači bez obzira na vremenske prilike pokušavaju da na ovaj način zarade koju marku, iako su cijene veoma niske. Tako vreća kupusa košta pet maraka, a na veliko tri marke. Svi uzgajivači su ujedno i prodavači i prodaju kupus sa svojih njiva.
Jedan od najvećih proizvođača kupusa na ovim prostorima je obitelj Mujić, a Amel Mujić nam je kazao da je cijena ovog povrća veoma niska. Dodaje da prodaja nije svaki dan ista, ovisi o danu u kojem se prodaje, ali i vremenskim prilikama.

Nepisano pravilo

- Postoji jedno nepisano pravilo, kada je vrijeme kišovito tada je najveća potražnja za kupusom, i iz tog razloga se kupus i siječe najviše po kiši da bi se kupac zadovoljio. Moja obitelj zajedno sa stricem proizvede oko 150 tona kupusa. Većinu kupusa prodamo u Vitez, a cijena jedne vreće je tri marke na veliko - kaže Amel. Dodaje da ove godine cijena kupusa iznosi oko 20 feninga po kilogramu, što je najniža cijena u posljednjih nekoliko godina

Proizvedu 2.250 tona

Površina koja se zasadi kupusom u općini Uskoplje /Gornji Vakuf godišnje prinese preko 2.250 tona kupusa. Uspoređujući proizvodnju ove kulture sa ostalim općinama u SBŽ, može se zaključiti da općina Uskoplje /Gornji Vakuf sudjeluje u ukupnoj proizvodnji županije sa 24 procenta. No, uzimajući u obzir sve troškove koje imaju proizvođači u tijeku godine, zarade gotovo da i nema.

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi