RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

VIDEO: Teško ranjenom snimatelju Gordanu Ledereru krv su dali hrvatski branitelji

Napisano 10.08.2013. 12:10
VIDEO: Teško ranjenom snimatelju Gordanu Ledereru krv su dali hrvatski branitelji

Iako je bilo očito da se radi o snimatelju i novinaru, a ne vojnoj osobi, Leder je pogođen iz snajpera, a hrvatski branitelji prenijeli su ga do Hrvatske Kostajnice gdje su liječnici i medicinsko osoblje pokušali da mu spase život. Hitno potrebnu krv dali su hrvatski branitelji, a pošto nije bilo mogućnosti da ga se preveze u bolnicu u Sisku, automobilom ga se pokušalo prevesti do Zagreba. Od vrha 5. vojne oblasti u Zagrebu zatražen je helikopter, ali general JNA Andrija Rašeta to nije dozvolio. Uslijed teškog ranjavanja, Lederer je preminuo na putu prema Zagrebu.

Na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice 10. kolovoza 1991. snajperskim hicem mučki je ubijen snimatelj HTV-a Gordan Lederer. Smrtonosni hitac ispaljen je s položaja pobunjenih Srba, a za taj zločin do danas nitko nije odgovarao. Gordan Lederer poginuo je na radnom zadatku za vrijeme potpisanog primirja. Snimao je pripadnike Zbora narodne garde i Ministarstva unutarnjih poslova koji su branili Hrvatsku Kostajnicu i okolna mjesta. S njima se tog kobnog dana i uputio iz Hrvatske Kostajnice do obližnjeg brda Čukur, gdje je na njih s položaja pobunjenih Srba otvorena paljba.

Iako je bilo očito da se radi o snimatelju i novinaru, a ne vojnoj osobi, Lederer je pogođen iz snajpera, a hrvatski branitelji prenijeli su ga do Hrvatske Kostajnice gdje su mu liječnici i medicinsko osoblje pokušali spasiti život. Hitno potrebnu krv dali su hrvatski branitelji, a pošto nije bilo mogućnosti da ga se preveze u bolnicu u Sisku, pokušalo ga se automobilom prevesti do Zagreba. Od vrha 5. vojne oblasti u Zagrebu zatražen je helikopter, ali general JNA Andrija Rašeta to nije dozvolio. Uslijed teškog ranjavanja, Lederer je preminuo na putu prema Zagrebu.

Gordan Lederer poginuo je profesionalno izvršavajući svoju novinarsku dužnost i ostat će trajno zapamćen kao jedan od simbola borbe za istinu u Domovinskom ratu. Rođen je u Zagrebu 21.4.1958., a diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti. Bio je vrstan znalac snimateljskog zanata, a 1988. počeo je raditi na HTV-u. Svojom kamerom zabilježio je stradanja Kurda u sjevernom Iraku, a kao snimatelj se angažirao od samih početaka agresije na Hrvatsku. Snimao je događanja u Kruševu, Kninu, Lovincu, a novinarski zadatak na Baniji i hrvatskom Pounju bio je, nažalost, njegov posljednji.

Milanu Zoriću, pripadniku srpskih paravojnih postrojbi, koji se čak o tom kukavičkom činu kasnije javno hvalio pred televizijskim kamerama, suđeno je u odsutnosti na Županijskom sudu u Sisku te je proglašen krivim za ubojstvo. Vrhovni sud Republike Hrvatske tu je presudu ukinuo s obrazloženjem da se na ubojicu primjenjuje Zakon o općem oprostu.

Dio odgovornosti za Ledererovu smrt snosi i zapovjedništvo 5. vojne oblasti koje odbilo prevesti ranjenog Lederara helikopterom do Zagreba.

U trajnoj memoriji hrvatskog naroda ostat će njegove snimke iz hrvatskog Pounja gdje je kamerom u ranoj jutarnjoj izmaglici uspio uhvatiti sitne detalje koje mogu samo najbolji snimatelji. Izraze lica iscrpljenih hrvatskih branitelja, njihove poglede i oprezne kretnje pri izviđanju neprijateljskih položaja. Izvrsno se koristio snimateljskim tehnikama hvatavši očištem kamere igru svjetla na paukovoj mreži, izmaglicu u daljini i rijeku Unu.

Kasnijom montažom njegove slow-motion snimke kombinirane su s pjesmom Marka Knopflera 'Brothers in Arms' koja govori o umirućem vojniku. Taj kratki video prikazivan je na HTV-u i mnogima je ostao u trajnom sjećanju. U prvom broju časopisa Hrvatski vojnik zbog velikog interesa publike, objavljen je hrvatski prijevod riječi pjesme 'Brothers in Arms'.

'Mama gledaj Dnevnik HTV-a, ako ne bude mog priloga znat ćeš da se nešto dogodilo. Te večeri nije bilo njegovog priloga na Dnevniku', izjavila je njegova majka u jednoj emisiji posvećenoj Gordanu Ledereru. Na mjestu  pogibije podignut je spomenik u obliku križa.


Video:
http://www.youtube.com/watch?v=ofg8UuF7bf4#at=141



Dnevno 


Nema komentara

Anketa

Ustavi