RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U posljednjih 14 godina Banjalučka biskupija bilježi negativan prirast stanovništva

Napisano 18.10.2011. 10:43
Crkva u Banja Luci

U posljednjih 14 godina Banjalučka biskupija bilježi negativan prirast stanovništva

Broj katolika se od 1996. smanjio za čak 14 tisuća

Biskupija Banja Luka osnovana je 5. srpnja 1881. bulom pape Leona XIII. Ex hac augusta. Katedralna crkva je posvećena sv. Bonaventuri. Ima 45 župa u šest dekanata koje pastoriziraju dijecezanski svećenici i franjevci, a jednu župu trenutno vode trapisti iz samostana Marija Zvijezda.

Broj opao

Broj katolika je jako opao uslijed izgona devedesetih godina prošloga stoljeća, tako da ih sada na području cijele biskupije živi samo 36.513. Na prostoru ove biskupije događali su se strašni zločini, pa je biskupija tijekom rata izgubila više od 800 vjernika, većinom nedužnih civila, koji su ubijeni, a među njima sedam svećenika i jedna redovnica.

Unatoč ratnoj tragediji, ova biskupija je 1996. godine brojila oko 50 tisuća vjernika. Štoviše, broj vjernika se do 2000. godine povećavao i iznosio je 52 tisuće. Međutim, od tada pa do danas ova biskupija bilježi stalni pad u broju Hrvata katolika. Prema statističkim podacima kojima raspolaže Katolička crkva u BiH, u posljednjih 14 godina ova biskupija bilježi negativan prirast stanovništva, posebno u posljednjih pet godina. Naime, iz statističkih podataka razvidno je da se broj katolika od 1996. smanjio za 14 tisuća. Prema tim podacima, danas na prostoru Banjalučke biskupije živi 36.513 katolika koji su većinom Hrvati.

Iako je demografska slika prilično tmurna, broj krštenja u posljednjih nekoliko godina ulijeva optimizam kod Hrvata. Prema podacima koji se odnose na broj krštenih u 2008., kršteno 378 osoba, 2009. kršteno 409 osoba i u 2010. godini 421 osoba, što pokazuje vidljiv porast. Razlozi iseljavanja katolika iz ove biskupije najviše su političke i ekonomske naravi.

Pitanje povratka

S druge strane, ako se uzme u obzir i činjenica da je u eri najvećih povrataka u BiH povratak Hrvata u RS godinama bio opstruiran kako od domaćih vlasti, tako i nekih međunarodnih čimbenika, jasno je zbog čega je broj Hrvata znatno smanjen u ovoj biskupiji. Pitanje povratka raseljenih i prognanih, nažalost, danas je pitanje prošlosti. Ne treba ga zaboraviti, ali i tamo gdje je povratak danas moguć, taj proces se ne događa.

| VL | HB.org |


Ispiši
Ocijeni: 3.4
10275 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi