RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Više umrlih nego rođenih u 8 županija

Napisano 08.08.2011. 09:36

BIJELA KUGA

Više umrlih nego rođenih u 8 županija

Županije u kojoj su Hrvati većinski narod godinama nemaju pozitivan prirast

Bijela kuga više ne kuca na vrata Bosne i Hercegovine, ona je već duboko ušla u nju, i tu je već godinama. Za tu konstataciju dovoljan je podatak kako je tijekom svibnja ove godine, od deset županija, čak u njih osam bilo više umrlih nego rođenih.

Rast samo u dvije županije

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u svibnju je rođeno 1534 djece, dok su u tom mjesecu umrle 1704 osobe, te je prirodni prirast negativan. Tako je 170 osoba više umrlo nego ih se rodilo, a vitalna statistika je 90 posto. Tako su Sarajevska i Unsko-sanska županija zasad jedine dvije županije u Federaciji gdje je prirast pozitivan.

Od osam županija koje bilježe negativan prirast, najgore je u Posavini. U toj županiji broj umrlih je tri puta veći od broja rođenih. Tako je u svibnju rođeno 12 beba, a umrlo 39 osoba.

Nema niti jedne županije u kojoj su Hrvati većinski narod u kojoj je prirast pozitivan. Nažalost, tako je već godinama.

Prema statistici, tijekom svibnja ove godine u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je rođeno 158, a umrlo 177 osoba, u Zapadnohercegovačkoj je rođeno 50, a umrlo 57 osoba, u središnjoj Bosni je rođeno 165, a umrlo 185 osoba te u Hercegbosanskoj je rođeno 46, a umrlo 67 osoba.

I tijekom prošle, 2010. godine od deset županija Federacije BiH u njih četiri više osoba je umrlo nego što ih je rođeno. I podaci o broju učenika potvrđuju ovu konstataciju. Naime, na području Federacije BiH je u protekloj školskoj godini u osam od deset županija evidentiran manji broj prvašića nego ranije godine, potvrdili su iz ministarstava obrazovanja.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prirodni prirast u BiH od 1996. godine konstantno opada. Premda statističari ne navode tko je u padu nataliteta u BiH najugroženiji, lako je zaključiti da su to na prvome mjestu preostali bosanski Hrvati, a potom bosanski Srbi. Među njima je standardno prisutan problem ne samo maloga broja djece u obiteljima nego i neženstvo i neudaja. Ogroman broj mladih samaca već zakoračuje u zrelu stariju dob a da nisu ni pokušali zasnovati brak. Statistike bi vjerojatno pokazale i to da je takvih više na selu nego u gradovima.

Izumire 79 nacija

Demografska slika Bosne i Hercegovine je nepovoljna - natalitet je u prošloj godini pao za tri posto u odnosu na 2009. godinu. Ovo se tvrdi u novom izvještaju organizacije Human Life u kojem je objavljena demografska karta svijeta. Naglašava se da odumire 79 nacija zbog pada nataliteta, a od toga 35 europskih.

U posljednjih pet godina u BiH je evidentan pad nataliteta, povećan je broj majki koje rađaju od 25. do 39. godine, te je povećan i broj sklopljenih brakova u kojima su mladenci stariji od 25 godina. Konstantno je najveći broj razvedenih brakova koji traju pet i više godina i u kojima nema djece. Jedan od mnogih problema navodi se i različit tretman porodilja, u ovisnosti o entitetu ili županiji. U Republici Srpskoj porodilje 12 mjeseci porodiljne odsutnosti primaju puni iznos plaće.
U Federaciji BiH zaposlene porodilje naknade daju samo u nekim županijama.

| VL |


Nema komentara

Anketa

Ustavi