RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Oj, Brisele, Brisele, kad me vidiš...

Napisano 01.07.2012. 13:34

Kozerije kad im vrijeme nije

Oj, Brisele, Brisele, kad me vidiš...

U tom, pokazat će se, kobnom trenutku, instinktom rođenog bezb(j)ednjaka, naš budući ministar sigurnosti spazio je da jedan fali. Nema Sulje, očiju punih suza pogledao je u Zlatka. Šta te briga, odgovorio je Lagumdžija srca kamenoga, nisi s njim ni došao. Teško je, evo, u ovom času kazati kakva je sudbina Bosne i Hercegovine. Ma, ne zna se ni što će biti s Desnicom Radivojevićem.

| Piše: Josip Vričko, Oslobođenje

Bogami, ko da u Sarajevu ima Srba za bacanje! Prvo da njega riješimo, neka Bosna malo pričeka. Kad je dosad. Uostalom, Bosna napaćena ima svoga Valentina Inzka. Ima se zbog nje noću, dok drugi spavaju, tko sekirat! Ima tko kose čupati! A Deli Radivoje je sam. Dobro, ima on svoga Zlatka. Ali, to je bilo prošle sedmice kad su u SDP-u bili Srbi u modi. Ovoga tjedna su - tako je to, eto, u multietničkim strankama - moderni Bošnjaci. Iz dijaspore. Jer, nema ni Bošnjaka koliko bi (ih) trebalo biti. Pa da svaki ne bi bio dragocjen. A jedan vrlo dragocjen, ako ne i najdragocjeniji, došao je dosta davno. I kako se spustio u naše krajeve, ne diže glavu od posla. Tek (možda) ponekad e ne bi li izbrojio koliko mu koji toranj ima katova. I kako nam napreduje ekonomija. Kao takva.

Sedmi čovjek?!

Povremeno najbolji drug toga neimara je jedan, inače, vrlo duševan čovjek, pa ga je kao takvog ganulo to što, za razliku od njega koji je gradio samo bratstvo-jedinstvo te imao kad putovati, neki, gradeći tornjeve, nisu imali kad ni pasoš izvaditi. I kad su ga ovih dana, ma samo što je obznanio SDA kako će se boriti do posljednjeg (njihovog) Srbina, pozvali u Bruxelles, sjetio se Zlatko kako su se stekli svi uvjeti da njegov Fahro vidi Belgiju. Ima i tamo ekonomije. Tornjeva nešto manje, ali ekonomije koliko voliš.

Nije, a treba ga i razumjeti jedan od naših vodećih, ako ne i vodeći ekonomista, mogao skriti zadovoljstvo kada mu je Lagumdžija javio da se slika za (diplomatski) pasoš. Ma, bio je sretan skoro k'o ono onda kada mu je u prošlom stoljeću, još, dakle, i prije prvog tornja, isti izvor kazao: Ma, jebeš porez, nećeš se još i s tim zajebavat. I da ne ulazimo u detalje; Fahro je slikan, pasoš izvađen, neka naši ljudi, koji to dosad iz opravdanih razloga nisu imali kad, vide i druge ekonomije.

Svi, ma dobro - gotovo svi - obradovali su se kada su ugledali Radončića na aerodromu. Jer, dosada su uvijek letjela šestorica. Što je, dakako, već malo dosadno. A i Fahru drago. Zna da njegovi suputnici znaju put, znaju, takoreći, kuda idu. Nema šanse da se zaluta. Tako i bi. I dok si rek'o EKONOMIJA, sletjelo se u Bruxelles. Eh, pomislio je Fahro, da sam znao da je ovako blizu, ne bi mi Zlatko ni trebao! Ali, već je bilo kasno. Već ga je Zlatko zagrlio i šapnuo, da ne čuje onaj od kojeg je oteo Deli Radivoja: Samo se ti mene drži!

I tako je grupa krenula. Kasnije će se vidjeti u - historiju! Dobro, ona gospođa Catherina Ashton nije odmah prepoznala sedmog čovjeka. Je li vam, pitala je Zlatka, a sve gledajući u Sulejmana, to onaj Desnica?! Nije, odgovorio je spremno Zlatko, ali može biti. Ako vi tako kažete. Malo se tu Fahro zbunio, malo mu nije bilo pravo..., jer ako mu išta ide, idu mu žene. Bez razloga! Jer, nije Catherin prepoznala ni Tomu Nikolića, pa je postao predsjednik. I, eto, to je siguran znak kako će Fahro sigurno biti ministar sigurnosti. Jer, koga ljepuškasta Catherina ne prepozna, fotelja mu ne gine. Pa će onda biti Fahrina kolegica, budući je i ona visoka predstavnica za sigurnost (Doduše i za vanjsku politiku. Ali, jebo to, eno joj Lagumdžije za te lakše poslove).

Logično!
 
Ubrzo je počeo taj neki sastanak o tom kad će nas (više) primiti u Europsku uniju. Sastanak nije dugo trajao. Vidjelo se odmah kako nas jedva čekaju. Zato i jesu kazali našoj, sad već veseloj, skupini da tih nekoliko stotina zadataka riješi preko vikenda. I od ponedjeljka eto nas u Europskoj uniji. Jer ako je Bosna za čovjeka, onda je EU za Bosnu. Logično!

A to je trebalo i zalit! Fahrina ih je kolegica Catherin povela pravo na večeru. U tom, pokazat će se kobnom, trenutku, instinktom rođenog bezb(j)ednjaka, naš budući ministar sigurnosti spazio je da jedan fali. Nema Sulje, očiju punih suza pogledao je u Zlatka. Šta te briga, odgovorio je Lagumdžija srca kamenoga, nisi s njim ni došao. Vidjevši da se nešto krupno događa, Ashton(ka), koja je, ipak, zadužena za sigurnost, dramatičnim je glasom upitala kolegu Radončića.

- Je l' to  gospodin Desnica neće večerati s nama?!
Nije kolega Radončić znao šta da joj kaže. No, odmah je zato shvatio zašto u nekim našim krajevima, neki naši narodi pjevaju narodnu pjesmu: Oj Brisele, Brisele, kad me vidiš...

| Oslobođenje |


Nema komentara

Anketa

Ustavi